Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat betekent te veel witte bloedplaatjes?

Mijn oma heeft vorige maand te horen gekregen dat ze te veel witte bloedplaatjes heeft. Weet iemand wat dit kan betekenen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een teveel aan witte bloedplaatjes bestaat niet. Wel kan je een teveel hebben aan bloedplaatjes in het algemeen of specifiek witte bloedcellen. In het geval van een teveel aan witte bloedcellen, wordt dit leukocytose genoemd. Zo worden er bij mensen met leukemie te veel onrijpe witte bloedcellen geproduceerd. Hierdoor komt de productie van normale bloedcellen in het gedrang en ontstaat er een tekort aan normale bloedcellen. In het geval van een teveel aan bloedplaatjes wordt dit essentiële trombocythemie (ET) genoemd. Bij essentiële trombocythemie (ET) maakt het beenmerg teveel bloedplaatjes aan waardoor deze gaan woekeren in het bloed. Dit kan onder andere bloedstolsels veroorzaken in de aders of slagaders. De aandoening zorgt niet altijd voor klachten en vaak wordt het toevallig ontdekt tijdens een bloedonderzoek voor een andere reden.

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be/rich...
https://flevoziekenhuis.nl/aandoening-beha...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100