Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan thinner (oplosmiddel) in water terecht komen dat daar in de buurt staat?

In onze keuken is de laatste dagen de keuken gerenoveerd. Door de klussers werd er met thinner gewerkt. Dit oplosmiddel blijkt verboden te zijn om binnenshuis mee te werken. Terwijl er met thinner werd gewerkt stond onze fluitketel met het klepje/dekseltje omhoog nog op het fornuis met water erin. Ik heb een kop thee gezet van dat water en hier van gedronken. Sindsdien heb ik al 2 dagen keel/slokdarmklachten. Mijn vraag is nu of de thinnerdampen die in de ruimte hingen in het water kunnen gaan zitten? En zo ja, hoe schadelijk is dit voor de gezondheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, de thinner kan niet in het water gaan zitten. Korte blootstelling aan een hoge concentratie thinner kan bij inademen leiden tot een soort van dronkemansgevoel. De symptomen zijn misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen. Deze klachten verdwijnen echter zodra er geen blootstelling meer is. De keel- en slokdarmklachten zullen een andere oorzaak hebben. Zoals Inekez1 terecht opmerkt: als je tijdens de renovatie kleine stofdeeltjes (van slijpwerk in tegels, wanden of vloeren en van het mixen van droge mortel of tegellijm) inademt, kan dat wel leiden tot klachten in je keel en slokdarm als je daar gevoelig voor bent.

Toegevoegd op 24 februari 2020 12:58: tekst
Bronnen:
https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseac...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Thinner_(opl...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100