Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Gaat rugpijn als gevolg van slapen op te harde ondergrond over het algemeen over?

Ik wil i.v.m. reizen meerdere nachten achter elkaar op een dun matje slapen. Ik krijg hier na één nacht rugpijn van. Is het menselijk lichaam over het algemeen gezien in staat hier aan te wennen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je 's morgens in beweging komt gaat je rugpijn wel weer over. Maar meerdere nachten slecht slapen gaat behoorlijk ten koste van je reisplezier. Ik zou een dikker matje of een extra matje meenemen. Als je goed slaapt, heb je overdag meer energie en is die halve kilo extra bagage wel te tillen. Slaap je slecht, dan is je bagage zonder die halve kilo extra al snel te zwaar. Er zijn tegenwoordig mooie (hele dure!) matjes die lichtgewicht, dik en comfortabel zijn. Of minder dure die iets minder lichtgewicht zijn. Ga je naar een warm land of in de zomer op pad, dan kun je een simpel lichtgewicht luchtbed meenemen. Weegt niet veel, maar ligt wel lekker zacht. Het isoleert totaal niet, dus op een koudere ondergrond moet je dat combineren met een goed warmte-isolerend matje, of bijvoorbeeld een self-inflatable schuimgevulde luchtmatrasje meenemen. Marktplaats staat vol met tweedehands goede matjes.

Op de grond slapen is eigenlijk heel gewoon. Oorspronkelijk zijn wij grondslapers en in Japan is het nog steeds heel normaal om op een matje op de grond te slapen. Je kunt hier op den duur aan wennen, dan gaat de pijn over het algemeen over. Er zijn zelfs mensen met rugpijn die juist minder klachten krijgen als ze op een harde ondergrond slapen… De stevige en rechte grond zorgt ervoor dat je een gezonde slaaphouding aanneemt. Het kan zijn dat de pijn sneller overgaat als je van houding verandert.

Bronnen:
https://www.healthline.com/health/sleeping...
https://blog.smulderstextiel.nl/op-de-gron...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100