Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kunnen (anti bacteriële) handgels een allergische reactie veroorzaken op mijn contacteczeem?

Ik heb al 20 jaar lang last van contacteczeem (rubber en rubberbestanddelen). Er ontstaan blaasjes op mijn handen wanneer ik langere tijd met rubber in aanraking kom. Denk hierbij aan het stuur in auto's (lederen stuur in mijn eigen auto), bedieningsknoppen, vuilniszakken en zo zijn er nog honderden voorbeelden.
Sinds een half jaar ben ik wat vaker van die handgels gaan gebruiken, handen wassen zonder water en zeep voor onderweg. Sommige zijn antibacterieel en andere zijn 'gewoon'
Maar al enige tijd doemen de blaasjes op mijn handen weer op als een allergische reactie terwijl ik deze al jaren goed afscherm. Gezien ik destijds een behoorlijke lijst heb meegekregen met stoffen die ik moet mijden, zoals bv rubber, lijnzaadolie, koelvloeistof, agressieve zepen (afwas en schoonmaakmiddelen) en tig andere stoffen die ik na 20 jaar alweer vergeten ben. Ik word niet veel wijzer van die bestanddelen die in deze gels zitten maar ik vraag mij dus wel of of deze handgels een allergische reactie kunnen veroorzaken ivm mijn contacteczeem. Ik richt mijn pijlen hier dus een beetje op een dermatoloog of chemicus. Dank u!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het hoeft niet direct iets te maken te hebben met rubber- of latex-allergie. Als ik het etiket van jouw flesje uitvergroot kom ik verschillende stoffen tegen die een allergische reactie KUNNEN geven (hoeft dus niet altijd; hangt van je gevoeligheid af). Sommige mensen zijn allergisch voor EDTA. Geraniol en hexylcinnamal zijn etherische oliën die als parfum worden gebruikt en ook vaak allergische reacties geven zoals heel veel etherische oliën. Triethanolamine is een alkalische stof die sowieso irritant kan zijn voor de huid. Je zal dus héél voorzichtig moeten zijn met de moderne middeltjes. https://nl.wikipedia.org/wiki/Geraniol

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hexyl_cinnamaldehyde
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ethyleendiam...
https://en.wikipedia.org/wiki/Triethanolamine

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100