Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe komt het dat mijn tenen scheef zijn door steunzolen?

Ik heb steunzolen van de podoloog. Ongeveer 1 jaar nu. Mijn grote tenen zijn scheef geworden. Voor dat ik mijn zooltjes had waren ze gewoon normaal. Ben ik de enige die dit heeft? En weet iemand hoe dit komt? En hoe kunnen je tenen weer recht worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is een vraag met een veronderstelling erin. Het kan eigenlijk (bijna) niet door steunzolen komen. En jij vraagt _hoe_ het daardoor komt. Hoe weet je dat? Een veelvoorkomende denkfout: 'post hoc, ergo propter hoc' Vrij vertaald: voordat ..(factor X, hier die zooltjes) was het niet zo, en nu wel, dus daar komt het door.' Terwijl dat bij steunzolen en scheve tenen uitermate onwaarschijnlijk is, zo niet onmogelijk. Scheve grote teen komt zo vaak voor, dat het een aparte naam heeft: hallux valgus. Oorzaken werden vroeger vaak gezocht in verkeerde (te nauwe, vooral voorin) schoenen. Dat idee wordt steeds minder aangehangen in medische kringen, maar omdat het bij vrouwen vaker voorkomt zal het wel nooit uitsterven. Bewijs is er amper voor. Steunzolen worden gegeven tegen platvoeten en doorgezakte voorvoeten. Daar zou een verband tussen kunnen zijn: de voorvoet wordt gespreid wgs te weinig steun. Hoe dan ook, je krijgt die dingen voor een voetprobleem dat er al is. Misschien was het scheef gaan staan al begonnen. /wiki/Drogreden#Post_hoc_ergo_propter_hoc_.28na_dit.2C_dus_door_dit.29 Is er alleen een podoloog in beeld, of ook een orthopeed? Een huisarts? Allemaal veel betere adressen voor je vraag.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden#Po...
https://www.henw.org/archief/volledig/id88...
https://www.rijnlandorthopedie.nl/hallux-valgus/