Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is een goed hulpmiddel voor het aantrekken van een steunkous?

Voor een ouder persoon, een hulpmiddel dat diegene bij voorkeur zelf kan gebruiken.

Het aantrekken kost erg veel moeite, door de strakheid van de kous en ook door hevige rugklachten.

Op internet zie ik diverse hulpmiddelen staan.
Maar wat echt handig werkt, dat is me niet voldoende duidelijk.

Weet jij het antwoord?

/2500

U kunt bij een thuiszorg winkel speciale zakken halen die van onder en boven open zijn en lijken op een sok.Maar dan van ander materiaal .Deze schuif je over je voet plus been steunkous erover en daarna zak(sok) weg trekken.

N.B.: dit antoord is voor de variant met OPEN teenstuk. Voor dichte steunkousen, t/m de tenen, weet ik er geen. Een zogenaamde "sleeve", te koop voor een paar tientjes, afhankelijk van de leverancier en of er wel of geen uittrekhulp bij zit. In het laatste geval zit je al tegen de 30 euro. Die sleeve, door de meeste verzekeraars niet vergoed, heet "easy slide", en is gemaakt van parachute-stof. Echter: (goed nieuws, jaja!): je kunt ze makkelijk namaken, of meteen de 1e maar zelf maken. Die parachutestof is moeilijk te krijgen, maar een goed alternatief is spinnakerdoek. Te koop in winkels voor zeilsport, en voor vliegers (er worden vliegers van gemaakt). Desgewenst stuur ik een foto van mijn maaksel, maar het is gewoon een dichte zak, of beter gezegd een dubbelwandige, taps toelopende, die op het breedst iets voorbij de hiel reikt (vanaf de tenen). Er moet aan 1 kant een stevig stuk zitten als handvat, en je voet moet er dus tot net over de hiel in passen (bij te lang of te kort wordt het moeilijker). Te doen door iemand die nauwelijks een naaimachine kan bedienen. Die spinnakerstof is iets minder glad, maar dat gladde gaat er bij de echte Easyslide toch in een paar maanden af. En je hebt heel goedkoop een stuk of wat sleeves. Elke orthopedische middelen winkel heeft ze of kan ze bestellen (de echte). Nog een tip: binnenste-buiten dragen. Is ook prettiger bij het lopen. De kous moet wel blijven zitten, en dat verschilt per merk. 2 getest, de dunste voldoet ook binnenstebuiten. Wel lastiger bij het uittrekken. Maar aantrekken kan dan (meestal, bij gezonde personen) zonder hulpmiddel. Helemaal als je voetcreme of iets anders op je voeten smeert, wat sowieso aan te raden is. En ja, die kousen kunnen daar best tegen. Resumé: een (dyi) sleeve, crême, en binnenstebuiten. O, en nagels bijhouden, steunkousen zijn net nylons: ladders. Toegevoegd na 9 minuten: Hm.. ik zie dat je al hulmiddelen hebt bekeken, en niet goed beoordeeld. Daar zit die sleeve wsch. ook bij. Ja, niet iedereen kan dat nog. Maar ik weet geen betere, en samen met binnenstebuiten en crême lukt het misschien wel. Echter, dan kan bij het uittrekken juist hulp nodig zijn. Anders kom je op robots, vrees ik. Nog een tip, ongeacht zelf of door een hulp: stroeve werkhandschoenen. Rubber binnenkant, profiel. Soms voor weinig geld (Action) en anders bij DHZ zaken. Sommige huishoudhandschoenen voldoen ook. Makkelijk o.a. bij verschuiven, verbazend goed gaat dat. Ook bij strakke sportkleding btw, en wie weet wat nog meer.

Bronnen:
https://www.dantuma.com/over-/laatste-nieu...

Deze laat zien hoe het voor mensen met groot overgewicht (Obese) mogelijk is. Nee, niet uit eigen ervaring, maar wel van iemand die deze gebruikt: werkte goed. N.B. Let wel op dat niet iedere zorgverzekeraar alles vergoedt, kan soms heel verkeerd uitpakken en duur zijn. https://www.youtube.com/watch?v=CnA159QDYKQ https://www.youtube.com/watch?v=CfRCitmzYYw

Bronnen:
https://www.youtube.com/watch?v=CfRCitmzYYw
https://www.youtube.com/watch?v=CnA159QDYKQ