Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom zie ik zwarte vlekken als ik opsta van bed?

Als ik opsta van bed krijg ik meestal bonkende hoofdpijn voor een minuutje of twee en zie zwarte vlekken overal. Ik probeerde al om iets van vijf minuten voordat ik opsta mijn ogen open te houden en rustig op bed gaan zitten, maar als ik dan mijn benen op de grond zet komt de hoofdpijn en de vlekken. Ik ben pas 13 jaar oud.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat noemen we orthostatische hypotensie, oftewel een houdingsgerelateerde bloeddrukverlaging. Je hart en vaten moeten zich even aanpassen aan het rechtop-zijn en zolang dat nog niet is gebeurd, zakt je bloeddruk even. De meest voorkomende klachten zijn een licht gevoel in het hoofd en het zwart worden voor de ogen, maar er kunnen ook oorsuizen en hoofdpijn ontstaan, en soms zelfs flauwvallen. Het is een op zich normaal verschijnsel dat iedereen wel eens in meer of mindere mate heeft, maar bij ouderen en jongeren in de groei (vooral meisjes) komt het het meest voor. Het beste kun je niet al te snel opstaan, en eventueel nadat je bent opgestaan even blijven staan en je indienen nodig ergens aan vasthouden. Het kan verergerd worden door te weinig of onregelmatig eten, slaaptekort, vermoeidheid of stress. Bepaalde medicatie kan het ook uitlokken. Als het veel erger is dan anders of je er extreem veel last van hebt, kan het verstandig zijn je huisarts te consulteren. Zeker als je ook andere klachten hebt, zou het ook veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld bloedarmoede of een ander onderliggend probleem. Meestal is er echter geen specifieke oorzaak voor en zoals gezegd is het een op zich normaal verschijnsel. Toegevoegd na 6 minuten: *indien nodig (stomme woordvoorspelling..)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100