Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is het verschil tussen de Centrale Doktersdienst en de Huisartsenpost?

Wanneer je buiten kantooruren dringend behoefte hebt aan medische zorg, zonder dat het een levensbedreigende 1-1-2-situatie is, wie moet je dan bellen: de Centrale Doktersdienst of de Huisartsenpost?
 

Toegevoegd na 1 minuut:
 
Ik schreef "medische zorg", maar ik bedoel "medische zorg of medisch advies".

Denk bijvoorbeeld aan iemand die op zondag rond 18:00 plotseling stekende pijnen krijgt rechts onderin de buik, die vervolgens een uur aanhouden - wie moet je dan bellen?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het verschil is dat een centrale doktersdienst alleen een telefonische dienst is, terwijl op een huisartsenpost altijd een arts aanwezig is. En er zitten niet overal in Nederland centrale doktersdiensten. Degene die jouw telefoontje naar de plaatselijke centrale doktersdienst beantwoordt verbindt je - na te hebben geïnformeerd wat het probleem is en te hebben ingeschat hoe ernstig dat is - als dat nodig blijkt door met de op dat uur dienstdoende arts, en regelt eventueel een ambulance. Het is een goed opgeleide triage-assistent die je daar aan de lijn krijgt. Bij jullie zit kennelijk zowel een centrale doktersdienst als een huisartsenpost. Voor dit geval was het handiger om direct een arts te raadplegen. Daarom werd je doorverwezen. Maar ergens in de provincie is dat alternatief er niet, dus dan regelt de triage-assistent dat de daartoe beschikbare arts hulp komt verlenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100