Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom heb ik ineens een waasje voor mijn oog?

Ik heb vandaag getraind (hockey) in de stromende regen. Ik had wax in mijn haar en na de training heb ik ineens een waasje voor mijn rechteroog. Ik heb al geprobeerd mijn oog te spoelen onder de douche maar het heeft niet gewerkt. Weet iemand hoe dit kan? En of dit vanzelf ook weer weggaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat waasje is naar alle waarschijnlijkheid een dun laagje wax dat in je traanvocht terecht is gekomen. Of eventueel wat ander vuil dat in je ogen kan komen wanneer je je zweet of de regen wegveegt en daarbij per ongeluk wat vuil in je oog brengt. Theoretisch kan het ook om de eiwitten uit ingedroogd traanvocht gaan; dit kan gebeuren als je tijdens het hockeyen je ogen langere tijd wijd opengesperd houdt zonder te knipperen, waardoor het traanvocht wat uitdroogt. Maar als dat de oorzaak zou zijn, zou je er al vaker last van moeten hebben gehad. Tot slot kan het een mini-vliegje zijn dat in je oog is gekomen en dat nu is "uitgesmeerd" over je oogbol. Maar gezien de omstandigheden houd ik de wax voor het meest waarschijnlijk. Die kan spontaan in je ogen spoelen, en je kunt met je vingers de wax van je voorhoofd naar je ogen hebben gebracht bij het wegvegen van zweet of regen. Spoelen is goed, maar de wax zit wellicht ook onder je oogleden en in je oogappel. Je krijgt nooit alles weg, en je ziet al een waasje als er maar een miniscule hoeveelheid wax in je oog zit. De beste oplossing: niets doen. Hooguit met een waaier (of een papiertje) lucht naar je ogen blazen zodat je wat gaat tranen; dat spoelt namelijk je ogen op een natuurlijke manier goed door. En verder: gewoon gaan slapen. De viezigheid (wax of iets anders) spoelt dan vanzelf weg. Morgenochtend vind je misschien een propje viezigheid in je ooghoeken. Als je dat weghaalt zal het probleem waarschijnlijk zijn verdwenen.  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100