Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is een keelafwijking ook te zien met een gastroscopie?

Ivm slikklachten en brok in de keel heb ik een gastroscopie gehad waarbij naast een middenrifbreukje geen afwijkingen zijn gevonden. Ik vroeg mij af of de MLD arts met de scopie ook de keel goed in beeld krijgt. Ik neem aan van wel omdat de slang door de keel naar binnen gaat maar lees hier nergens iets over.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, in principe wel. De camera op het uiteinde van de slang staat tijdens het hele onderzoek aan; hij wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om de slang in de keel op het goede gat te richten zodat de patiënt hem als het ware door kan slikken. De keel komt daarbij dus prima in beeld. Een gastroscopie is echter niet gericht op het onderzoek van de keel en bovendien is de arts op dat moment dus met andere dingen bezig; een afwijking aan je keel kan daardoor dus wel makkelijk gemist worden. Een grote afwijking zal waarschijnlijk wel gezien worden en dan zal de arts daar natuurlijk verder onderzoek naar (laten) doen. Afwijkingen kunnen echter subtiel zijn en die kunnen dus gemist worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100