Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan ik een verwijsbrief voor borstverkleining aanvragen?

De situatie is als volgt:
Ik heb grote borsten (85 F/G) en heb hier rugpijn van. Twee fysiotrajecten doorlopen, maar hielp niet. Ik sta nu op het punt om weer naar de huisarts te gaan, zij heeft al aangegeven dat het een optie is om borstverkleining te doen. Het punt is als volgt: om in aanmerking te komen moet mijn BMI minstens 30 zijn, dat is het niet en ik ben al bezig met afvallen, ben de laatste 3 weken zo'n 6 kilo kwijt :). Ik moet nog zo'n 5 a 6 kilo kwijt voor ik het juiste BMI heb. Ik verwacht dat ik die kilo's wel binnen 6 weken kwijt kan zijn, dat is ongeveer de wachttijd voor de plastisch chirurg.
Kan de huisarts mij de verwijzing weigeren omdat ik nu niet het juiste BMI heb, of is het BMI pas van belang als ik daadwerkelijk bij de plastisch chirurg een afspraak heb?
Ik wil het hele traject zo snel mogelijk in gang zetten omdat de rugpijn bijna ondraaglijk wordt.
Bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat kan, Als je BMI te hoog is (hij moet maximaal 30 zijn, niet minstens) is een operatie nu eenmaal een groter risico, en aangezien grote borsten vervelend zijn maar niet levensbedreigend, zal men onder die omstandigheden niet zonder meer overgaan tot een cosmetische operatie. Bovendien kunnen de borsten door de gewichtsafname zodanig in omvang afnemen, dat een operatie wellicht niet eens meer noodzakelijk is ; 85 F is ook weer niet extréém groot ; 85F is maar ongeveer 1000 CC (1 kilo) borst. Op een lichaam van om en nabij de 90-95 kilo (schat ik) is dat niet buitenproportioneel. Ik zit met mijn 95E al op 1200 CC (was 110 E ; 1800 CC) en heb daar volstrekt niet de minste last van (gehad) - MITS ik een heel goede beha draag. En ja, het is lullig, maar in principe kun je niet doorverwezen worden zolang je nog niet aan de juiste vereisten voldoet. Maar uiteindelijk zal het op die paar weken of maanden ook niet steken. Die wachttijd is het echter wel verstandig om toch nog een paar tientjes te investeren in een heel goede beha uit een speciaalzaak, die je de steun geeft die je borsten, schouders en rug nodig hebben en de rugpijn aanmerkelijk zal kunnen verminderen. Want dat is bij een grotere cup (vanaf ongeveer 800 CC) wel belangrijk ; dan zit een leuk behaatje van de lingeriewinkel of kledingsupermarkt er niet meer in. Misschien past-ie wel een beetje, maar hij steunt niet. Het probleem zit hem in de regel vooral in de schouderbanden ; die moeten breed en gepolsterd zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100