Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Komen mijn symptomen overeen met kanker?

Ik ben 16 jaar oud en heb al vrij lang (meer dan een jaar) bobbels in mijn hals en liezen. De plaats in mijn lies steekt een beetje. Mijn vader en mijn opa hadden beide teelbalkanker wat uitzaaide naar hun lies, de arts liet ons weten dat deze vorm van kanker in bepaalde maten overdraagbaar was. Ik ben hier al eerder voor naar de huisarts geweest maar die nam me niet heel erg serieus aangezien hij er naar keek en er verder niets mee deed, hij noemde een paar dingen op waar het aan zou kunnen liggen en dat het geen kanker hoefde te zijn maar het zit me toch niet lekker. Nu is mijn vraag of iemamd hier ervaring mee heeft en mij advies kan geven over wat ik moet doen en hoe groot de kans is dat dit kanker zou kunnen zijn, en als u niet denkt dat het kanker is zou ik graag willen weten wat het dan wel kan zijn. Bij voorbaat dank.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, je klachten komen niet overeen met de symptomen van kanker; of preciezer/ genuanceerder gesteld is de kans dat je klachten veroorzaakt worden door kanker bijzonder klein. Sowieso is kanker bij een persoon van jou leeftijd heel erg zeldzaam. Je voelt de bobbeltjes in je hals en je liezen; dat betekent dat de bobbeltjes vrijwel zeker je lymfeklieren zijn. Lymfeklieren kunnen om vele redenen vergroot zijn en daardoor makkelijker voelbaar; in verreweg de meeste gevallen gaat het dan om een infectie. Bij jou is een infectie echter niet een logische verklaring aangezien de klieren in je hals en in je liezen volkomen verschillende gebieden van je lichaam verzorgen, de infectie zou dan zo ongeveer in je hele lichaam moeten zitten (als dat het geval is dan lig je op de IC en stel je zo'n vraag dus niet op GV.) Als de klieren vergroot zouden zijn door uitzaaiingen van kanker dan is het ook niet waarschijnlijk dat klieren die zo ver uit elkaar liggen aangedaan zijn (bij testiscarcinoom kunnen de liesklieren inderdaad aangedaan zijn, maar de klieren in je hals zijn daarbij niet logisch.) Natuurlijk kunnen je klieren vergroot zijn bij een haematologische maligniteit zoals leukemie, maar dat geeft heel veel andere klachten (bijvoorbeeld rare/ zeldzame infecties in je mond) voordat de klieren vergroot raken. Daar schrijf je in ieder geval niets over. Iedereen lijkt er hier vanuit te gaan dat de klieren ook daadwerkelijk vergroot zijn. Je vermeld nergens hoe groot de bobbels zijn dus kan ik ook niet zeggen dát ze vergroot zijn. Bij een heleboel mensen (zeker bij slanke mensen) zijn ook volkomen normale lymfeklieren goed te voelen. Dat is dan een volkomen normale bevinding en heeft geen enkele betekenis. Aangezien je huisarts je direct geruststelde ga ik er eigenlijk vanuit dat het gaat om normale (dus niet vergrootte) lymfeklieren. Dat is overigens geen teken dat je huisarts het 'niet serieus nam' maar hooguit een teken dat je huisarts geen reden zag voor verder onderzoek. Als je klieren normaal aanvoelen dan heeft verder onderzoek nu eenmaal geen enkele toegevoegde waarde. Maar goed, via GV kunnen we natuurlijk nergens 100% zeker van zijn. Gezien je twijfels is het denk ik toch wel verstandig om nog eens naar je huisarts te gaan. Zorg dan in ieder geval dat je deze keer wel begrijpt wat hij gevoeld heeft. Bespreek dan met hem wat nodig/ verstandig is aan verder beleid.

In je hals en liezen zitten veel lymfeklieren, deze zetten uit als ze aan het werk zijn, het kan dus zijn dat je opgezette lymfeklieren voelt. Maar je maakt je ongerust, reden genoeg om terug naar je huisarts te gaan en te vragen om een uitgebreid onderzoek, eventueel met doorverwijzing naar een deskundige, die bijvoorbeeld een scan laat maken, of een stukje uit de bulten haalt om te onderzoeken wat het is (biopt). Ga niet weg bij je arts, voordat je weet wat je wil weten. Of het kanker is of niet, is niet te zeggen zonder onder nader onderzoek. Ik verwacht dat het opgezette lymfeklieren zijn, of ontstoken haarzakjes, maar alleen een arts kan dit bevestigen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100