Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan ik als minderjarige alleen naar de huisarts?

Ik wil graag binnenkort naar de huisarts zonder dat mijn ouders hier vanaf weten maar eerst heb ik een aantal vragen:

-Moet ik weten bij welke zorgverzekering ik zit met info etc.?
-Moet ik geld mee nemen naar de huisarts om te betalen voor de afspraak of regelt bijv de zorgverzekering dat?
-Kan ik zomaar bellen als minderjarige voor een afspraak?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden!

Weet jij het antwoord?

/2500

Als het goed is zijn alle gegevens bekend bij de huisarts en gaat de betaling automatisch via de zorgverzekeraar. Je kunt als het goed is een afspraak maken let wel even op voor de volgende dingen: Bij kinderen van 0-12 jaar beslissen in principe de ouders over het wel of niet uitvoeren van behandelingen en krijgen de ouders ook informatie (desgevraagd). Ik weet ook niet 100% zeker of je dan alleen bij de arts kunt zitten. Bij 12-16 jaar is het in principe de bedieling dat door zowel ouders als patiënt toestemming moeten geven en recht op informatie hebben (behalve in 'bijzondere gevallen'). 16 en 17 jarigen mogen zelf beslissen en alleen zij krijgen informatie. Je kunt trouwens altijd bellen naar de praktijk om eventuele vragen te stellen. Ik hoop dat het hiermee duidelijk is.

Bronnen:
Leerboek gezondheidsrecht, onder redactie...

Het zou in principe gewoon moeten kunnen. Ben nu zelf 16 en ga vaak alleen , maar toen ik 14 was heb ik het ook wel eens gedaan. Al je gegevens staan al in het systeem, wel moer je je naam doorgeven etc. En bellen voor een afspraak kan ook gewoon zonder probleem, en je hoeft geen geld mee te nemen. Je ouders hoeven er trouwens niet perse achter te komen, mochten ze echt op zoek gaan dan wel

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100