Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

hoe weet je of je te weinig of teveel maagzuur heb?

want het uit zich beide hetzelfde als brandend maagzuur. ik moet heel veel boeren en heb brandend maagzuur meestal na t avondeten. of gewoon na t eten. is er een simpele test dat je kan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ga eens langs bij de dokter, zou ik zeggen. Dit klinkt misschien als een vrij standaard antwoord, maar als er misschien iets ''aan de hand blijkt te zijn'' kun je meteen een recept meenemen. Succes!

Allereerst moet je weten dat problemen met maagzuur niet het gevolg zijn van teveel maagzuur maar van te weinig maagzuur. Het spijsverteringskanaal is een buis waarin voedsel van boven naar beneden hoort te stromen, maar velen merken dagelijks dat het ook andersom kan, van onder naar boven. Is dit een wrede grap van de natuur? Nee, zeer zeker niet. Er is een spier die open en dicht hoort te gaan en die de verbinding vormt tussen je slokdarm en je maag. Dit noemt men vaak de maagpoort of het middenrif. Deze spier hoort zich te sluiten als er voldoende maagzuur aanwezig is met de juiste zuurgraad (zeer zuur, een pH van 2 of lager). Bij onvoldoende maagzuur van de juiste PH sluit deze spier zich niet, waardoor het weinige maagzuur dat je hebt omhoog kan komen.

Bronnen:
http://www.voedingisgezondheid.nl/maag_hoofd.html
http://www.voedingisgezondheid.nl/maag_sub...

Je kan het laten testen door een arts. Dat kan maar meestal niet nodig, In de bron o.a. een tolerantie test met Betaïne HCL. Je kan het ook snel zelf testen, door iets te nemen wat in de maag in combinatie met zuur een gas laat ontstaan. Volgens mij kan dat met melk maar zeker met rennies of gaviscon. Bij rennies i.c.m. maagzuur ontstaat CO2 en dus zal je snel gaan boeren, ga je niet of pas na een tijdje boeren dan heb je weinig maagzuur. (ik heb deze test ergens beschreven gezien met tijden, volgens mij hoort er bij goed maagzuur binnen 2 minuten gasvorming zijn, maar ik kan deze zelftest niet meer terugvinden)

Bronnen:
http://www.sanova.nl/dossiers/34-dossiers/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100