Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik krijg een loopneus als ik wijn drink, hoe kan dit?

Altijd als ik wijn drink, begint mijn neus te lopen. Soms kom ik er dan heel de avond niet meer van af en lijk ik enorm verkouden, het snot blijft lopen en gaat ook vastzitten in mijn neus. Ik heb dit niet bij bijvoorbeeld rum. Hoe zou dit kunnen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sulfiet + overgevoeligheid = loopneus Vooropstellen ik ben geen arts maar dit heeft volop de symptomen van een sulfiet allergie een conserveermiddel. Die zit in behoorlijke concentraties in wijn. Ik raad u dan ook aan om bij uw huisarts een voedsel allergie test te laten doen. In de wijn industrie ook wel Kaliumdisulfiet (KDS), bisulfiet, Campden, kaliumpyrosulfiet, zwaveldioxxide genoemd Dit is een in de wijn industrie veel gebruikte stof bij zogeheten Vinificatie (o.a. tegen gaan wilde gisting, vasthouden van kleur en daarnaast reinigen van bv kurken en flessen) die bij overgevoeligheid of hoge doseringen irritaties kan veroorzaken aan het slijmvlies waaronder die in de neus. De reden van een loopneus is dus de natuurlijke reactie de prikkeling weg te spoelen met wat hulp van het immuunsysteem. Witte wijn en Rose kunnen dit ook bevatten in iets mindere mate. De EU heeft een richtlijn voor de maximale sulfiet waardes maar mensen die hier erg gevoelig hebben kunnen bijvoorbeeld tranen of snotterig zijn. Ik voeg bij deze wat informatie hierover toe, Hoop dat u hier het antwoord in heeft wat u zocht. Bronnen: (bron 1) pdf folder over allergien pagina 19 is de vermelding over sulfiet (bron 2) informatie over de stof zoals deze gebruikt wordt in de Wijn industrie

Bronnen:
http://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.p...
https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&es...

Is een soort allergie. Heeft een vriendin van me ook, vooral bij rode wijn. Dus misschien voor de kleurstof in de wijn, bij witte wijn en likeur heeft ze nergens last van. En soms gaat het wel goed, kan ze rustig rode wijn drinken, soms merkt ze halfweg het glas al dat het fout gaat, en er dus gesnotterd gaat worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100