Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat moet je (niet) doen aan hielspoor?

Mijn vrouw heeft ontzettend last van hielspoor, maar de huisarts geeft eigenlijk nauwelijks tips om het te verminderen of te genezen. Wie weet wat je kunt doen om de pijn te verminderen en het eventueel te genezen? De huisarts wil haar doorverwijzen naar een fysiotherapeut, maar zegt zelf al daar weinig van te verwachten.

Dank alvast voor een antwoord!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Terug naar de huisarts en een doorverwijzing vragen voor een echo. Op een röntgenfoto is nl. niet alles te zien. Op de echo kan gekeken worden of de peesplaat verdikt is en of er kalkafzetting te zien is. Kalkafzetting wordt weleens behandeld door de kalk eraf te kloppen a.h.w. Dit is heel pijnlijk. Opereren wordt ook weleens gedaan, maar dat wil niet altijd het juiste resultaat geven. Podologische zolen zijn zeer aan te bevelen. Consulteer een A en B Podoloog en vraag of deze ook extra foam wil aanbrengen om de druk zoveel mogelijk te verminderen. Draag sportschoenen met gel of een goede demping. Fysiotherapie kan helpen, maar als de pijn erg veel toeneemt en u niet binnen 6 behandelingen resultaat hebt kunt u dit beter niet doen. Soms willen ballet oefeningen helpen: "pointen" en "spitzen". D.w.z.: tenen strekken in het verlengde van het been (alsof je iets aanwijst met je tenen) en dan de tenen neerzetten en een stap maken alsof je loopt zoals Charlie Chaplin. (Balletdansers hebben nooit hielspoor.) Probeer wel in beweging te blijven: fietsen en wandelen op zachte ondergrond zoals gras. Het is goed voor de doorbloeding. Niet: bergbeklimmen of joggen/rennen. En: probeer eens medische lasertherapie, gegeven door een arts. Met een apparaatje gaan ze over je voet. Dit zet het lichaam aan om te genezen. Doorgaans zijn 6 tot 8 behandelingen voldoende. (Deze therapie heeft mij geholpen, na 8 jaar was ik hiermee eindelijk klachten vrij. ) Beterschap!

Vraag een doorverwijzing naar een podoloog. Daar maakt men een soort scan van de voet zodat gezien wordt waar de pijn precies zit, en je krijgt een inlegzool aangemeten met een holte op de pijnlijke plaats. Mij heeft dat heel goed geholpen, ik was er vrij snel van af. Heb het jaren later nog wel een keer teruggehad, toen hielpen de oude zooltjes weer. Ik wil u niet blij maken met een dode mus, bij sommige mensen duurt het veel langer voor het geneest of ze komen er niet helemaal van af. maar het is zeker de moeite van het proberen waard.

Mijn eigen ervaring met hielspoor is dat niks werkt. Het enige is rust. Ik heb een jaar niet hardgelopen. Pas toen ik niks meer voelde ben ik weer begonnen. Het is geen goed nieuws maar alles wat ik, behalve rust, geprobeerd heb werkte werkelijk voor geen meter. Sterkte.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100