Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

wat moet ik doen als er dingen uit de kom schieten?

ik heb hypermobiel en bij mij schiet heel veel uit de kom gisteren en vandaag al 2x mijn nek. alles schiet dan wel meteen terug maar het doet nu nog steeds zo'n pijn ik tril helemaal en ben heel duizelig. wat kan ik er aan laten doen dat alles niet meer uit de kom schiet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Poe, die vraag is eigenlijk te uitgebreid om hier te kunnen beantwoorden. In z'n algemeenheid: het versterken van je spieren kan helpen om gedeeltelijk te compenseren voor de verminderde passieve stabiliteit. Een fysiotherapeut kan je daarbij helpen. Je zult moeten leren welke activiteiten en bewegingen luxaties uitlokken, en hoe je die activiteiten anders kunt uitvoeren of desnoods mijden. Een ergotherapeut kan je hierin begeleiden. Soms zijn hulpmiddelen nodig om activiteiten veiliger uit te kunnen voeren. Denk aan een potopener om (sub)luxaties van polsen te voorkomen, of het gebruik van een laptop voor het maken van aantekeningen in plaats van schrijven. Het gebruik van braces en orthesen is soms ook zinvol maar moet heel secuur beoordeeld worden door een specialist omdat het gebruik van braces de spierkracht vermindert en dus onoordeelkundig gebruik het probleem juist erger kan maken. Verder hangt het heel erg af van het gewricht en van het soort instabiliteit wat je verder kunt doen. Hypermobiliteit op zich is geen afwijking maar een eigenschap; in Nederland is ongeveer tien procent van de vrouwen en een kleiner percentage mannen in meer of mindere mate hypermobiel. Als bij jou daarnaast regelmatig gewrichten uit de kom schieten, zou je denken dat er meer aan de hand is dan alleen een wat grotere beweeglijkheid van je gewrichten: is daar bij jou onderzoek naar gedaan? Dat kan namelijk verschil kan maken voor de behandeling. Zo zijn in uiterste gevallen operaties mogelijk om instabiele gewrichten te stabiliseren, maar bij een onderliggende bindweefselafwijking zijn de resultaten van veel van die ingrepen uiterst teleurstellend. Bovendien kan er - afhankelijk van de specifieke aandoening - een vergroot risico zijn op bepaalde complicaties. Het meest zorgelijk aan wat je schrijft is dat er dingen in je nek uit de kom schieten. Nu zijn echte wervelluxaties zelfs bij mensen met een zeer extreme hypermobiliteit ten gevolge van een bindweefselafwijking gelukkig zeldzaam, maar wanneer ze voorkomen is dat zeer gevaarlijk. Om eerlijk te zijn vermoed ik dat wat jij voelt in je nek geen luxaties zijn. Het is dan een klein wonder dat je niet verlamd bent. Heb je echt het idee dat je nekwervels uit de kom schieten, dan moet je op zo'n moment DIRECT medische hulp inroepen en je nek niet meer bewegen. Zoals gezegd verwacht ik eigenlijk dat je iets anders voelt in je nek, maar het lijkt me hoe dan ook goed als je dit een keer voorlegt aan je arts.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100