Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe lang duurt een zitting fysiotherapie?

Zijn daar richtlijnen voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Geen richtlijn. Dit is afhankelijk van het te behandelen letsel. Meestal ligt het wel ergens tussen de 15 en 45 minuten.

Mijn ervaring is: de eerste consult duurt ca. 1 uur, de rest van de consulten een half uur.

Bovenstaande antwoorden kloppen ook. De gemiddelde tijd die een fysiotherapeut neemt voor een 1e bezoek is een "dubbel consult" en kan oplopen tot ongeveer een uur, afhankelijk van de aard, ernst, urgentie voor behandeling van de klachten. Meestal wordt dan ook het behandelplan besproken zodat je enig idee krijgt van het totale aantal sessies en kosten als je niet aanvullend hiervoor verzekerd bent ( de gemiddelde kosten per 30 min zijn verschillend per fysio maar zullen tussen de 24-32 euro liggen voor 2014 ). Soms is een vooronderzoek niet nodig , als door de huisarts of specialist in ziekenhuis eerder al een diagnose is gesteld en dan is een "behandelconsult" meestal 30 min.

Er was tot voor enkele jaren een verplichte relatie tussen het toen nog wettelijke tarief en de behandeltijd. Dat tarief was gebaseerd op ca 25 minuten patient gebonden tijd. Nu zijn de tarieven vrij en de tijd ook. Maar een fysiotherapeut die zijn werk netjes doet zal gemiddeld toch een 25 minuten aan de behandeling besteden. Dat kan van patiënt tot patiënt natuurlijk schelen (een kinderfysio plant meestal drie kwartier in). Fysiothrapeuten die structureel meer dan 3 patiënten er doorheen jagen, moet je toch met en zekere argwaan bekijken. Die zijn eerder met hun winst bezig dan met het belang van hun patiënt. Je ziet bijvoorbeeld nogal eens dat sommige (malafide) fysio,s een groep mensen in een oefenzaal stoppen en elke patiënt afrekenen tegen het tarief van een individuele behandeling, terwijl daar (lagere) groepstarieven voor bestaan.

Ligt eraan waarvoor je naar de fysio moet. Sommige dingen duren wat langer dan andere. Maar meestal is het inderdaad tussen de 15 en 60 min.

Ik loop al jaren bij de fysio en bij verschillende in Nederland. Bij mij heeft het nooit langer geduurt als een half uur. Ik heb nek en schouder klachten

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100