Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik heb na mijn verkoudheid erg last van mijn keel, blijft maar kriebelen en schrale hoest komen. Wat kan dit zijn?

Tijdens een koude, regenachtige dag laatst ben ik toch naar buiten gegaan (familiebezoek), maar daardoor werd ik wat zwaarder verkouden.

Dinsdag ziek van werk weggegaan, vanwege zware hoestbuien (zonder bloed gelukkig, maar met veel slijm), en verstopte neus. 2 dagen ziek thuis gebleven en medicijnen genomen zoals Vicks Sinex neusspray, gewone hoestdrank, Paracetamol en vitaminepillen. Ook veel sappen gedronken.

Nu is het grootste deel van de verkoudheid weg (af en toe nog verstopte neus wat deels weggaat door de Vicks), maar ik hoest nog heel veel, vooral bij (lichtere) inspanning. Bij rust is dit veel minder. Hoestdrank werkt ook maar tijdelijk.

Net voelde mijn long zelfs een beetje alsof ik moeite had met mijn ademhaling. Ik heb ook onwijse kriebel in mijn keel, die ook maar deels weggaat met hoestdrank.

Wat kan dit zijn?

Toegevoegd na 37 minuten:
Bij het hoesten voelt het soms alsof er een stuk slijm in mijn mond komt, wat nogal zout smaakt (gelukkig geen ijzersmaak, dus als het goed is geen bloed). Sorry dat ik in (nogal vieze) details treed.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je geen koorts hebt, en langzamerhand beter aan het worden bent, dan is er geen reden om naar de dokter te gaan. Hoest kan lang aanhouden, zeker na een virale infectie. Als de hoest nat is, met andere woorden als je groen of geel slijm ophoest en vanbinnen het gevoel hebt alsof het slijm daar borrelt en reutelt, dan moet je GEEN hoestremmende middelen slikken. Het hoesten is dan nuttig om de "troep" kwijt te raken. Als je hoest voornamelijk droog en rauw hen prikkelhoest is, bijvoorbeeld bij het inademen van koude en droge lucht als je naar buiten gaat, dan kan je wel hoestremmers gebruiken. Beperk het gebruik zoveel mogelijk tot de nacht zodat je rustig slaapt. Om een natte loszittende hoest te vergemakkelijken neem je en middel dat het slijm dunner maakt zodat je het gemakkelijker ophoest. Bijvoorbeeld bisolvon of een ander middel dat acetylcysteine bevat. Of zakjes met acetylcysteine poeder die je moet oplossen met water. Heb je een droge hoest vraag dan om een middel waarin codeine zit. Bijvoorbeeld natterman forte. Dat kan allemaal bij de apotheek of de drogist. Als je een lelijke droge blafhoest hebt die niet minder wordt, ga dan naar de dokter. Hij kan je dan codeinetabletjes geven en even naar je longen luisteren. Die versuffen wel enigszins maar je slaapt er heerlijk op. Maar als je niet ziek bent en als je merkt dat het toch steeds beter gaat en je verder gezond bent, is en bezoek aan de dokter onnodig.

Verkoudheid gaat normaal gesproken vanzelf over. Al die middeltjes genezen niet maar bestrijden de symptomen. Wat die verstopte neus betreft zou ik eens snuiven met zout water. Je doet een theelepeltje keukenzout in een kopje lauw water en snuift dit op. Dat is vies maar het helpt goed. Je moet dit een paar keer per dag doen en zonodig een paar dagen volhouden. Die kriebel in je keel is ook normaal bij verkoudheid. Veel drinken helpt. Door het vele hoesten kunnen je longen ook vervelend aan gaan voelen, alsof je niet goed adem kunt halen. Dat is allemaal normaal bij verkoudheid. Voor een pijnlijke keel kun je ook een natte doek met zout om je keel knopen. Je doet dat zo: Je maakt een dun lapje of een stoffen zakdoek nat en doet daar een theelepeltje zout op. Dit doe je met een sjaal er omheen om je nek (voor het broeien)als je gaat slapen. Door het broeien wordt de pijn verzacht. Meestal moet je dit nog een keer herhalen. Ook dit klinkt niet aanlokkelijk maar het helpt wel. Kortom: Gewoon de verkoudheid uit zitten behalve als die langer dan 2 weken duurt. Dan zou ik wel even de dokter waarschuwen.

Gezien jouw beschrijving is er kans dat je bronchitis hebt. En daar kan je beter wel wat tegen doen, omdat die anders chronisch zou kunnen worden. Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën, de luchtwegen die tussen de luchtpijp en de longblaasjes te zien zijn. Wat je het beste kunt doen is afhankelijk van de oorzaak. In veel gevallen wordt bronchitis veroorzaakt door een bacteriële infectie. Dan is een antibioticakuur een goede optie. Heb je ook last van luchtwegvernauwing, dan is het gebruik van luchtwegverwijders een goede remedie. De medicijnen die bronchitis verhelpen dienen voorgeschreven te worden door de huisarts. Hiervoor moet ook altijd gekeken worden of je nergens allergisch voor bent. Maak dus een afspraak als je merkt dat een verkoudheid langer dan twee of drie weken aanhoudt. Dan is de kans dat een chronische aandoening voorkomen kan worden nog aanzienlijk. Toegevoegd na 9 minuten: De toevoeging is voor mij het bewijs dat het inderdaad je bronchiën zijn die ontstoken zijn. Ga toch maar morgen even naar de huisarts, dan krijg je een hoestdrank van de apotheek voorgeschreven die wél werkt!

Bronnen:
http://gezondheid.excite.nl/bronchitis-G13468.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100