Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Welke spier gaat van je onderrug naar je bil?

En vooral: wat kan ik doen als die 'verkeerd geschoten' is?
Gisterenmiddag liet ik mijn hond uit en tijdens die wandeling schoot er ineens een hevige pijn in de bovenkant van mijn bil - op de grens van mijn rug. Ik liep normaal, had dus geen onverwachte of abnormale beweging gemaakt, maar nu stond ik krom van de pijn. Ik kon mijn been niet meer voor- of achteruit zetten en moest stil blijven staan. Voorzichtig heb ik mijn rug gerecht en toen dat was gelukt, ben ik doorgelopen. Dat kostte heel even moeite, maar ik dacht 'ik moet normaal blijven lopen, anders wordt het alleen maar erger'. Toen ging het wel weer. 's Avonds schoot het er echter weer in.

Vanmorgen had ik er geen last meer van, al 'zeurde' het nog wel een beetje. En vanavond is het weer helemaal mis gegaan. Precies hetzelfde als gisterenmiddag, alleen lukte het niet zo snel om rechtop te staan en lopen gaat nu nergens over. Inmiddels zit de pijn ook op mijn stuitje. Ik weet niet hoe ik moet zitten, staan, hangen. Heb al 4 paracetamollen en 2 diclofenacs op, maar ik krijg het niet onderdrukt. Heb ik misschien toch de afgelopen dagen iets verkeerd gedaan? Hoe kan dit nou zomaar ineens gebeuren, en hoe kom ik de nacht door???

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Klinkt als spit en dat is gewoon een rugspier: Spit is heftige pijn in de onderrug (tussen de onderste ribben en billen). Dit wordt veroorzaakt door verkramping van de rugspieren. Vaak trekt de pijn ook door naar de bovenbenen. Spit is de meest voorkomende en minst ernstige vorm van lage pijn in de rug. De medische naam voor spit is lumbago. Dat betekent pijn in de lendenen. Hoe krijg je spit? Door een snelle beweging of door plotseling overeind komen na lang bukken, kun je opeens spit krijgen. Ook kan het zijn dat je langzaam steeds meer pijn in je onderrug krijgt, tot het niet meer gaat en te pijnlijk wordt. Spit kan het gevolg zijn van zwaar lichamelijk werk of juist heel veel zittend werk in een slechte houding. Als daarbij nog eens stress komt (bijvoorbeeld door hoge werkdruk) wordt de kans op spit groter. In beweging blijven Soms verdwijnt spit vanzelf binnen enkele dagen, soms kan het een paar weken duren voordat het over is. Je kunt echter zelf het nodige doen om te zorgen dat de pijn minder wordt. Blijf bewegen! Door de pijn ben je geneigd stil te gaan zitten, maar dat is niet goed. Je spieren worden stijf en de pijn wordt nog erger. Het is aangetoond dat mensen die blijven bewegen sneller van hun spit af zijn, dan degenen die in bed gaan liggen. Draai niet met je onderrug. Bijvoorbeeld bij het opstaan uit bed, rol je eerst op je zij, dan doe je liggend de benen over de rand en daarna druk je jezelf met de armen zijwaarts omhoog. Verander vaak van houding. Maak geen plotselinge bewegingen. Vermijd de eerste tijd bukken en (zwaar) tillen. Houd je onderrug warm. Een warme douche, kruik of infrarood lamp kunnen de pijn verlichten. Liggen met een kussen onder je knieën kan in bed helpen tegen de rugpijn. Pijnstillers of spierverslappende middelen kunnen helpen de rug wat te ontspannen, waardoor bewegen gemakkelijker wordt. Denk aan paracetamol, diclofenac, ibuprofen of naproxen. Je kunt ook zogenaamde spierwrijfmiddelen op de huid doen om de pijn te verlichten. Ze zijn verwarmend, pijnstillend, pijnafleidend, ontstekingsremmend of een combinatie daarvan. Vraag eerst advies aan de huisarts bij twijfel over te gebruiken (genees)middelen.

Bronnen:
http://www.gezondheidsnet.nl/Last-van-rugp...

Hier is geen sprake van een spier die 'verkeerd schiet' . Omdat spieren dat niet doen. Bovendien lopen er geen spieren van je rug tot op je bil. Je rugspieren eindigen op het heiligbeen en bekken, en daar beginnen weer andere spieren die wel over je bil lopen. De meest waarschijnlijke oorzaak van je huidige acute rugklachten zijn, A een tussenwervelschijf die wat uitstulpt (hoeft niet echt een hernia te zijn). B Je heligbeengewricht (SI gewricht) C of een facetgewrichtje ( een van de kleine gewrichtjes tussen de wervels). Ik gok op A. Blijf lopen en bewegen en provoceer de pijn niet te veel door te bukken en te tillen etc. Als het onhoudbaar wordt kan een spierverslapper samen met pijnstiller helpen. (Diazepam 5mg) van die spierverslapper wordt je suffig en je mag er niet mee rijden. Gaat het met een aantal dagen niet beter, dan naar de manueeltherapeut gaan.

Dat is de grote bilspier.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100