Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

zijn er, buiten het drinkgedrag (hoeveelheid, snelheid...) en de drank zelf, ook andere factoren die bepalen dat je een "kater" hebt nadien?

op dit moment hebt ik een vreselijke kater. Wat ik heb gedronken :
- zaterdag een halve liter wijn (in een restaurant)
- zondag twee biertjes (pils) bij het eten op een terrasje
- maandag een halve liter wijn (thuis)

Zondag en maandag had ik niets van kater, al voelde ik maandagochtend wel dat er iets niet helemaal in de haak was (het gevoel van teveel gedronken te hebben). Ik heb toen goed wat water gedronken en soep gegeten. Tegen de middag was dat over, dus we hebben weer witte wijn gedronken ' s avonds.
Dinsdagochtend voelde ik een lichte kater, maar het lijkt wel of hij erger wordt naarmate de tijd verstrijkt. 's Avonds had ik heel erge hoofd- en nekpijn, en daar ben ik deze voormiddag ook mee opgestaan. Ik kan ook geen licht noch scherp geluid verdragen, en voel me lichtjes misselijk.
Dinsdag en vandaag bleef ik in ieder geval van alle alcohol af en dronk veel water en soep (ik kan zelfs geen wijn of bier zien staan zonder misselijk te worden). Maar nog steeds voel ik me erg beroerd.

Het bijzondere is dat ik op andere dagen véél meer drink, alles door elkaar drink, veel sneller drink enz... en niks heb. Ook al drink ik dezelfde wijn dan nu. En het biermerk heb ik ook al meerdere keren gedronken.

Dus blijkbaar komt het niet aan op WAT ik drink, nog op HOEVEEL e.d., ik krijg gewoon door het één of ander een kater op sommige momenten en op andere niet. Waaraan zou dit kunnen liggen?

Toegevoegd na 3 uur:
ik heb exact dezelfde symptomen nog wel al es gehad, en ze duurden ook dagen...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een kater komt door uitdroging en aceetaldehyde. Op dit moment moet de aceetaldehyde wel uit je lichaam verdwenen zijn en het lijkt me sterk dat de uitdroging zo lang aanhoudt als dit, zeker als je al aangeeft dat je veel drinkt en soep hebt genomen. Overigens zijn de hoeveelheden ook niet schrikbarend hoog, van 2 biertjes of een halve fles wijn heeft de gemiddelde mens meestal geen last. Ik denk dus dat dit geen kater is, maar een ander probleem. Dit kan een virusje zijn of iets in die richting. Een kater ligt inderdaad niet per se aan hoeveel je drinkt. Van bier krijg je wat minder snel een kater, omdat bier zelf vrij goed hydrateert, alleen de alcohol drijft dan weer vocht af. Bij wijn krijg je een stuk minder vocht binnen dan bij bier en bij sterke drank is het al helemaal een drama. Daarom krijg je van wijn en sterke drank vaak een hardere kater dan van bier. Om een kater te voorkomen is het een goed idee, vooral als je thuis zit, om bij elk glas wijn ongeveer een half glas water te drinken en voor het slapen gaan nog een glas. Als dit blijft aanhouden, ga dan even langs een dokter.