Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom worden littekens bij sommige mensen wit en bij anderen (met dezelfde huidskleur) donkerder dan de huid (rood/bruin)?

Ik zit in therapie voor borderline en veel mensen in mijn groep snijden zichzelf. Ook ik doe dat. Nu valt me alleen op dat bij mij de wondjes na 2 dagen korstjes krijgen en na een week (maximaal, soms eerder) zijn ze wit en vallen ze eigenlijk minder op. Ook littekens van jaren geleden zijn wit. De andere mensen in mijn groep hebben allemaal donkerdere littekens.. Vaak donkerrood, soms meer bruinrood, maar altijd donkerder dan de huidskleur.. Ik vroeg mij dus af hoe dit kan..
Waarom worden (en blijven) mijn littekens wit en worden (en blijven) die van hen donkerrood?

Weet jij het antwoord?

/2500

Daar is blijkbaar geen duidelijk antwoord voor,het is een vasteling dat dit beide normaal is zonder duidelijke oorzaak: We onderscheiden ‘gewone’ littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens. Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een ‘gewoon’ litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidskleur.

Bronnen:
http://www.huidtherapie.nl/littekens/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100