Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Heb ik mijn voet gebroken of zijn de kruisbanden verrokken?

Ik had mijn voet omgeslagen en toen hoorde ik iets kraken, ik weet niet zeker of het gebroken is. Het is aan mijn enkel en het zwelt op.
Er is wel geen verkleuring en het klopt ook niet. Ik kan er maar een klein beetje op staan, maar bewegen is pijnlijk. Ik vraag me af of het nu gebroken is of de kruisbanden verrokken zijn. Moet ik hiervoor dan in het gips? En hoelang, want ik vertrek deze vrijdag al op vakantie...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je er een beetje op kan staan is die waarschijnlijk niet gebroken, maar gekneusd en verrekt (niet verrokken). Kun je namelijk nog redelijk goed steunen op de enkel dan is de kans groot dat je de banden alleen verrekt hebt. Direct na het ongeval kan het beste het RICE protocol worden aangehouden. R = rust, I = ijs, C = compressie (drukverband) en E = elevatie (omhoog houden). Zorg ervoor dat je de eerste twee dagen de enkel niet belast. Is het daarna nog steeds niet mogelijk om te lopen / steunen, dan is het verstandig om naar een huistarts te gaan voor verder onderzoek. Dan hoef je dus niet in het gips, maar als je op vakantie gaat zou ik even naar de dokter bellen, want het is goed om de enkel professioneel in te laten tapen. Toegevoegd na 2 minuten: http://fysiofinder.nl/blessure/gescheurde-verrekte-enkelband/

Dit kan alleen een arts je vertellen na onderzoek en hoogstwaarschijnlijk alleen d.m.v. een röntgenfoto,dus ik zou toch even naar de eerste hulp gaan. Toegevoegd na 2 minuten: Veel gebroken enkels kunnen worden behandeld met gips. Vaak is de duur van de gipsbehandeling zo'n 4-6 weken. Indien de breuk niet zo ernstig is, kan bij een kleine breuk er korter gips worden gegeven.

Bronnen:
http://www.ongevalstichting.nl/Patienten-V...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100