Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is het ernstig als je je nek meerdere keren op een dag verrekt, en wat kun je ertegen doen?

De laatste tijd (daarmee bedoel ik deze week) verrek ik heel vaak mijn nek. Vooral als ik naar links kijk, doet de rechterkant van mijn nek pijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het klinkt als een probleem met een van je spieren en over het algemeen hoeft dat niet ernstig te zijn. Wil je het zeker weten, dan kun je het beste even naar een goede fysiotherapeut of jouw huisarts gaan. Mijn ervaring is dat de fysiotherapeut vaak meer verstand heeft van dit soort dingen dan de huisarts. Let er wel goed op hoe je 's nachts bijvoorbeeld ligt. Een ander kussen kan een heel verschil maken bij dit soort pijn. En als het een spierprobleem is, dan moet je je nek niet tot die bewuste beweging forceren, maar je moet het ook niet vermijden. Vaak ga je je namelijk meer krampachtig gedragen om de pijn te voorkomen. Ter ondersteuning zou je aan een pijnstiller kunnen denken (paracetamol als eerste keuze).

Bij pijn, gaat men 'naar de pijn lopen', dat betekent dat je automatisch minder pijn zoekt en daarmee andere lichaamsdelen overbelast. Ik heb een tijd geleden erge last gehad van mijn nek, achteraf omdat ik mijn hoofd niet goed hield. Dat is iets wat je niet weet en gewoon verkeerd doet. De fysiotherapeut heeft mij oefeningen laten doen, ook thuis en verteld hoe ik mijn hoofd moest houden zonder mijn nek te overbelasten, dus zonder pijn te hebben, zo vaak, bijna steeds. Antwoord Ik raad je aan om naar de huisarts te gaan, om er achter te komen wat de pijn veroorzaakt, wat je wellicht verkeerd doet. Eventueel krijg je medicijnen [pijnstillers] en misschien wel ander advies, maar eerst laten controleren wat er aan de hand is. Niet zelf iets gaan uitproberen, dat zou niet slim zijn. Toegevoegd na 1 minuut: Toevoeging: Het kan ernstig zijn of worden. Ik ben geen arts, kan dat niet beoordelen, wel dat je daarvoor naar de huisarts moet gaan, voor contrôle. Doe dat maar, dat is beter.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100