Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

ik heb periodes waar ik heel moe ben, hoe kan dat?

Hoi ik heb van die periodes waar bij ik de hele tijd heel moe ben en dat ik als om 5 uur slaap. Ik heb de ziekte PDS maar ik weet niet of dat er iets mee te maken heeft. kunnen jullie me helpen

Met vriendelijke groet

Weet jij het antwoord?

/2500

Het klachtenpatroon bij PDS kan erg wisselend zijn. Vaak verergeren de klachten in periodes van stress of drukte. Ook kunnen de klachten soms een hele periode verdwijnen. Veel mensen met PDS hebben ook last van klachten die niet direct met de darm te maken hebben. Met name moeheid, maagklachten, brandend maagzuur, hoofdpijn, pijn in de rug of de zij, slapeloosheid, moeite met plassen en pijn bij het vrijen zijn klachten die vaak genoemd worden. Dus ja, jouw periodieke vermoeidheid kan zeker met het prikkelbare darmsyndroom samenhangen. Wat het anders kan zijn kunnen wij jou onmogelijk voorspellen. Daartoe is een bezoek aan jouw huisarts aan te bevelen!

Bronnen:
http://www.mlds.nl/ziekten/38/pds-prikkelb...

Veel mensen met darmklachten hebben regelmatig last van zware vermoeidheid, die komt en vaak ook weer gaat. Er lijkt geen peil op te trekken. Ikzelf heb colitis en mijn arts vroeg me of ik die vermoeidheid vooral bij de wisselingen van de seizoenen heb. En dat klopt. Het gaat weer over, maar als het er is is het bijna niet te verdragen. En ik heb ook de indruk dat de dokters er nog niet erg veel raad mee weten. Mee leren leven, lijkt het. Sterkte ermee.

Is er al eens bloed bij je geprikt om je vitamine gehalte te controleren, bij PDS werken de darmen niet goed, wat de opname van vitamines kan verhinderen of verminderen, wat weer kan zorgen voor een tekort aan voedingsstoffen, waaronder vitamines, vooral vitamine D en B tekorten kunnen vermoeidheid teweeg brengen. Ga eens naar je huisarts en vraag deze je bloed te laten testen, dan weet je of dit het geval is. En kunnen jullie samen aan een oplossing werken.

PDS heeft zeker een relatie tot vermoeidheid. Je darmen moet je zien als het brandstofsysteem van jouw lichaam. Dus de darmen zijn de benzinetank en de benzineslangen. PDS zorgt ervoor dat dit brandstofsysteem niet 100% functioneert. Het gevolg is dat je energetisch tekort krijgt en dus vermoeid raakt. Er vindt daarbij een enorme wisselwerking plaats, want jouw hersenen gaan zich weer zorgen maken en zijn niet erg blij met het tekort aan energie, waardoor ze jouw darmen weer een schop onder hun hol geven om harder te werken, met alle gevolgen van dien... Eigenlijk is dat PDS in goed begrijpelijk Nederlands. :) Ik heb het zelf ook en ben er nog lang niet uit hoe het helemaal onder controle te krijgen is, maar probeer deze doe's en doe-niet's: Doen: 1) Vezelrijke voeding 2) Weinig vlees eten 3) Regelmatig eten, maaltijden op gezette tijden 4) Compenseer gasvormende groenten en fruit 5) Neem voldoende rust 6) Beweeg voldoende, wissel zitten, staan, lopen af 7) Zoek regelmatig ontspanning en rust en geniet ervan 8) Je kan met st. Janskruid e.d. natuurlijke antidepressiva (uit ervaring raad ik chemische antidepressiva af, het werkt wel, maar de bijwerkingen... en gezond is het ook niet echt) door je moeilijke periodes heenkomen 9) Zoveel mogelijk in de zon zitten 10) Je lichaam oefenen om minder gevoelig te zijn voor vanalles en nog wat: Kou, hitte, nattigheid enzovoort. Niet doen: 1) Roken 2) Alcohol 3) Voedsel dat de darmen prikkelt (experimenteer hiermee, houd een dagboek bij) 4) Je druk gaan maken om vanalles en nog wat. Dit verergert e.e.a. alleen maar. Leer om je angst, zorgen enzovoort te verminderen Succes! Ik ben al aardig op weg, maar nog niet "thuis".

Beste Witje, Ik heb geen PDS, maar ik had in het verleden ook dikwijls periodes dat ik doodop was en ook al om vijf uur in bed lag en sliep tot de dag erop 's middags. Nu heb ik van de dokter Zibrine voorgeschreven gekregen, dit is niet homeopatisch, maar ook niet chemisch. Het is een kruid (vrij verkrijgbaar bij de apotheker) en ik moet zeggen dat dit het enige is dat mij na al die jaren geholpen heeft. Als ik stop met deze te nemen herval ik. Dit weet ik omdat het 1 keer is voorgevallen dat de voorraad op was in de apothekers en ik enkele weken zonder moest. Echt een aanrader.

Misschien klierkoorts? Bloed laten trekken dus!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100