Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

wat werkt beter tegen obstipatie; zemelen of lijnzaad?

Weet jij het antwoord?

/2500

Lijnzaad werkt heel goed tegen een moeilijke stoelgang,maar dagelijks een portie zemelen is altijd goed als dit niet in je dagelijkse voedingspatroon zit.

Het beste tegen obstipatie werkt een goed voedingspatroon en vooral genoeg drinken. http://gezondeten.wordpress.com/2008/08/30/adviezen-bij-obstipatieconstipatie-of-verstopping/ Wat beter werkt is niet in algemeenheid te zeggen. Dat ligt er maar aan Hoe jij bent, hoe jouw condititie is, wat je weerstand is, hoe je er mee omgaat........etc. etc. Kijk uit met zemelrijke producten, misschien raar om te horen maar juist deze kunnen je darmen flink irriteren en er ook voor zorgen dat je minder voedingsstoffen opneemt omdat zemelen het peristalisme van de darm te veel verhogen. Kies liever voor rauwkost die veel ruwe vezels bevat. Als je zemelen eet drink daar dan veel water bij dan kan het minder kwaad. Kuur met lijnzaad of vlaszaad: - Eerste mogelijkheid om lijnzaad te gebruiken: 1à 3 koffielepels gemalen lijnzaad in middagmaal bij de soep of bij rauwe groenten. Lijnzaad reguleert de stoelgang omdat het aanwezige vet erin als glijmiddel dient. Het bevat ook zeer goede omega 3 vetzuren. Vlaszaad kan je gemixt in je soep doen, desserten, yoghurt, ook toevoegen aan sappen. De slijmstoffen hierin komen tijdens de vertering vrij. - Tweede mogelijkheid om lijnzaad te gebruiken: 1à2 koffielepels malen en in een glas lauw water gedurende een kwartier laten weken. De slijmen uit het lijnzaad komen vrij en men drinkt het dan in zijn geheel op. - Derde mogelijkheid om lijnzaad te gebruiken: lijnzaad in een pan met wat water doen en aan de kook brengen. Slijmen komen vrij, worden gezift en vermengd met fruitsap. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/26331-een-slechte-stoelgang-en-opgezette-buik.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100