Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kun je voorkomen dat galstenen groter worden en/of wél voor problemen gaat zorgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Geen vet eten eten, af en toe mag het wel maar alleen heel af en toe.

Bronnen:
eigen ervaring.

Aangezien er niet bekend is waardoor galstenen ontstaan, is het ook niet bekend wat je kan doen aan het voorkomen van het te verergeren. Over de oorzaak van het ontstaan van galstenen is tot op heden niet veel over bekend. De werking van de galblaas en de samenstelling van de gal spelen mogelijk een rol in het vormen van galstenen. Als de galblaas zich niet voldoende leeg knijpt tijdens een maaltijd kan het achtergebleven gal zich vormen tot stenen. De oorzaak hiervan is niet altijd bekend. Cholesterol Cholesterolgalstenen ontstaan doorgaans als de gal teveel cholesterol bevat. Van deze soort galstenen is bekend dat deze vaker bij vrouwen voorkomen dan bij mannen. Galstenen doen zich ook vaker voor tijdens een zwangerschap. Mogelijk is dat de vrouwelijke hormonenen hierbij een rol spelen. Andere oorzaken Galstenen komen doorgaans ook vaker voor tijdens snel afvallen of overgewicht. Hiernaast zijn er ook erfelijke factoren die een rol spelen. Eerstegraads familie zoals kinderen en ouders van personen met galstenen, hebben 1 procent meer kans op het krijgen van galstenen. Daarnaast komen galstenen vaker voor bij oudere mensen. http://www.galstenen.org/oorzaak-galstenen http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/54202-galstenen-symptomen-oorzaak-behandeling-en-verwijderen.html#oorzaken-galstenen http://www.medisch-woordenboek.nl/artikel/38/galstenen

Er lopen veel mensen met galstenen rond zonder klachten. Onder volwassenen is dit ongeveer 10% met man:vrouw verhouding van 1:2. Met het stijgen van de leeftijd krijgen steeds meer mensen galstenen. Binnen de groep mensen met galstenen zonder klachten krijgt in 15 jaar tijd ongeveer 20% hier toch klachten van. Ofwel, 8 van de 10 mensen blijven rondlopen met de stenen zonder klachten. De kans is dus sowieso het grootst dat er niets gebeurt. De oorzaak van galstenen is meestal niet duidelijk, soms is er een ziekte aan te wijzen (soms: een infectie) maar meestal niet. In gal zitten galzouten en lipiden die samen het cholesterol in oplossing houden. Wordt de balans verstoord, dan is er kans op steenvorming. Bij ons in het Westen gaat het meestal om cholesterolstenen, in Azië zie je juist meer pigmentstenen. Reden onbekend. Zonder klachten worden galstenen doorgaans niet verwijderd. Je kunt er ook niet veel aan doen. Eet gezond zou ik zeggen, dat is altijd een goed idee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100