Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Epileptische aanval als baby gevolgen voor latere leeftijd?

Een vriendin van me heeft als baby een aantal heftige epileptische aanvallen gehad en nu denkt ze dat haar 'gedragsproblemen' daar vandaan komen. Is dit mogelijk? Of zit ze gewoon in een verlate puberteit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zoals de vraag al omschrijft zoekt je vriendin de oorzaak buiten haarzelf (externaliserend), wat ook een onderdeel van een gedrags- of persoonlijkheidsstoornis kan zijn. Het lastige is dat beide (zowel epilepsie als gedragsproblemen) veelal tijdens de jeugd optreden. Epilepsie geeft in de meeste gevallen (uitzonderingen: bepaalde vormen van epilepsie, heel erg veel aanvallen of hele lange aanvallen/status epilepticus) geen schade van het brein. Zie bron.

Laat haar een doorverwijzing vragen aan de huisarts naar de neuroloog. De neuroloog kan onderzoek doen naar epileptische activiteit op dit moment en eventuele restverschijnselen. Gedragsproblemen kunnen voorkomen in een epilepsie-aanvalsvrije periode. Het is dus zeker aan te raden om voor controle naar een neuroloog te gaan.

Bronnen:
http://www.epilepsie.net/informatie/neurol...
http://www.kinderneuropsychologie.org/book...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100