Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je na het liften van je baarmoederbanden nog kinderen krijgen?

Als je baarmoeder verzakt is en je krijgt een operatie waarbij ze je baarmoeder weer omhoog liften kan je dan (NA voldoende rust en lange tijd niet tillen zodat het kan genezen) zonder problemen zwanger worden? Of is het dan niet stevig genoeg meer om het gewicht van een baby te houden/dragen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zolang de baarmoeder niet is verwijderd maar er alleen geopereerd is aan de 'ophanging' van de baarmoeder, heeft de operatie geen invloed op je kansen om zwanger te worden, in principe zou je dit ook gewoon kunnen. Het is alleen weinig zinvol om zo'n operatie uit te laten voeren wanneer je nog een kinderwens hebt, omdat een zwangerschap en bevalling het effect van de operatie volledig teniet zullen doen. In principe zal een gynaecoloog ook niet opereren aan een dergelijke verzakking bij een vrouw die nog een kinderwens heeft. Na de operatie is het advies bij niet-gesteriliseerde vrouwen dan ook om zeer strict te zijn met anticonceptiemiddelen. Meestal wordt een dergelijke operatie uitgevoerd bij vrouwen die in of na de overgang zijn. Bij jongere vrouwen met veel klachten door een verzakking wordt het ook wel gedaan, maar dan alleen wanneer een vrouw het idee heeft dat haar gezin compleet is. Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd die nog een - al dan niet latente - kinderwens hebben, wordt het liefst conservatief behandeld. Dat wil zeggen: niet-operatief. De klachten kunnen soms al flink verminderen met behulp van leefregels en met therapie bij een gespecialiseerde bekkenbodemtherapeut, en ook een steunpessarium wordt vooral gebruikt bij deze groep vrouwen. Je kunt trouwens gewoon zwanger worden met een verzakking, alleen kan het wel zijn dat tijdens de zwangerschap bepaalde klachten toenemen. Maar in principe zijn er geen extra risico's als je met een baarmoederverzakking zwanger wordt. Het beleid van gynaecologen is dan ook om conservatief te behandelen tot een vrouw geen kinderwens meer heeft of in de overgang komt, om dan bij aanhoudende klachten alsnog een operatie uit te voeren. Het is dus niet dat je niet meer zwanger kúnt worden na zo'n operatie, maar dat het weinig zinvol is om de operatie uit te laten voeren als je nog zwanger wilt worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100