Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Moet ik bezorgt zijn nu er een soort rode wijn achtig vocht uit mijn ontlasting komt?

Ik schrok me net dood, ik ging naar het toilet en toen ik door wilde trekken zag ik dat het papier een bordeaux rode kleur aangenomen had. moet ik bezorgt zijn?

Toegevoegd na 11 minuten:
Ik heb eergisteren rode bieten gegeten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een rode kleur in de ontlasting kan meerdere oorzaken hebben. Zo is het mogelijk dat je bepaalde dingen hebt gegeten die je ontlasting rood kleuren. Rode bieten willen dat wel eens doen, maar er zijn ook andere voedingsmiddelen die een vergelijkbaar effect hebben. Ook is het mogelijk dat je kleine wondjes rond je anus hebt, bijvoorbeeld door irritatie, of doordat je onlangs zo'n harde ontlasting had dat er wat kleine scheurtjes in die dunne huid zijn gekomen. In dat geval heb je gewoon wat verdund bloed gezien. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Pas als dit effect meer dan een week aanhoudt, wordt het tijd naar de dokter te gaan. Dan zou zo'n verandering erop kunnen wijzen dat er iets niet goed zit in je darmen, of eventueel in één van de spijsverteringsorganen. Maar als het met een paar dagen vanzelf verdwijnt (wat normaal gesproken zal gebeuren), is er niets om bezorgd over te zijn.   Toegevoegd na 9 uur:   Ik lees nu in de toevoeging op je vraag dat je bietjes hebt gegeten. Zoals ik al schreef, kun je dit effect dan verwachten. De rode kleurstof van de bieten wordt door ons niet verteerd, en komt er dus gewoon als rode kleurstof weer uit. Misschien dat je de volgende keer dat je naar het toilet gaat nog een keer hetzelfde ziet. Daarna zal het over zijn.  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100