Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Bij mij is een paar weken geleden bot deeltje verwijderd. Het zou nu moeten verkalken, wat houd dit in?

2 jaar geleden heb ik een voetwortelbeentje (os naviculare) gebroken. Na 4 weken gips bleek het niet genezen en en werd ik geopereerd. Het afgebroken deel werd vast gezet d.m.v. schroeven. Na een jaar verder sukkelen nog steeds niet genezen. Opnieuw een operatie waar ze de 2 schroeven verwijderd hebben incl. het afgebroken stukje. De dokter zegt dat het nu moet ‘verkalken’.. Wat houd dit in? en hoelang gaat dit duren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is een onderdeel van het normale proces van genezing van een botbreuk. Het is bekend dat herstel van een breuk in de os naviculare vaak moeizaam verloopt vanwege de beperkte bloedtoevoer. Het gehele proces, van begin tot eind neemt tot 2 jaar in beslag, maar in feite is, onder normale omstandigheden, niet zoals in jou geval, na 6-8 weken het bot voldoende hersteld om een normaal leven te kunnen hervatten. De eerste stap na een breuk is het ontstaan van een hematoom. Dat is een soort "blauwe plek", maar dan intern, tussen de twee kapotte delen van het bot. De hematoom wordt heel snel (binnen een paar dagen) geïnfiltreerd door specialistische cellen in je lichaam die het bloed en alle andere 'troep' uit de hematoom verwijderen en een eerste 'tijdelijke hechting' aanbrengen. Dat wordt in het vakjargon "zachte callus" genaamd, en bestaat uitsluitend uit zacht weefsel. In de volgende fase, en dat duurt een paar weken, moet dat zachte weefsel veranderen in collageen en kraakbeen (hetzelfde semi-hard materiaal aan de binnenkant van je oren en neus en in je gewrichten) In de volgende fase (wederom een paar weken lang) wordt er steeds meer mineraal (calcium fosfaat) aan dat kraakbeen toegevoegd, waardoor kraakbeen verandert in echt botweefsel, en de fractuur definitief vast komt te staan en stabiel wordt. Op dit punt ontstaat een soort bult rond de botbreuk. Deze fase is wat je arts bedoelt met 'verkalken', omdat er calcium (=kalk) aangebracht wordt, en is heel kritisch. Er zijn heel veel factoren die het proces kunnen verstoren. Je algehele gezondheid, het wel of niet houden van rust, en zelfs je dieet hebben grote invloed op dit proces, en dit zal bepalen hoe lang dit duurt, en of het proces überhaupt succesvol is. Kijk ook dit ander antwoord in GV: http://www.goeievraag.nl/vraag/persoon-gezondheid/gezondheid/botbreuk-bepaald-soort-voedsel-herstellen.50612 In jou geval, waar ze een stukje bot verwijderd hebben, blijft een soort "open eind". Ook dat moet volgens hetzelfde proces verkalken, en er moet zich hard botweefsel gaan vormen. Na verloop van tijd wordt dit bultje ("benige callus") geremodelleerd (zeg maar bijgeschaafd) en wordt je bot weer glad en krijgt de oorspronkelijke vorm terug. Dit kan tot jaren duren, maar bij een goede genezing is vaak onmogelijk om de breuk te zien in een normale foto. Hoe lang precies in jou geval kan duren is moeilijk om te zeggen, dat kan allen je orthopeed inschatten. Veel beterschap toegewenst!!

Bronnen:
http://www.orthopedie.nl/botbreuken/genezi...
http://www.zowerkthetlichaam.nl/191/botbreuken/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100