Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat kun je doen voor iemand die een astma-aanval krijgt als hij/zij geen medicijnen heeft?

Ik was laatst met een vriendin op een schoolexcursie, en haar inhalator was nat geworden. Toen ze daarna een aanval kreeg, had ze dus geen medicijnen. Gelukkig was het een lichte aanval, en konden we haal kalmeren zodat het over ging. Maar wat moet je eigenlijk doen in zo'n geval?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat hangt vooral af van de ernst van een aanval. Een niet-ernstige aanval zal vanzelf weer zakken, en dan is het vooral zaak om in elk geval paniek en hyperventilatie te voorkomen. Dus rustig blijven, iemand vooral rechtop laten zitten of staan (niet laten liggen, dat bemoeilijkt de ademhaling) en zorgen dat je eventuele prikkels die een aanval oproepen (tabakslucht, sterke parfum of fijne deeltjes uit een luchtverfrisser, te grote inspanning, etc.) vermijdt en/of verwijdert. Daarnaast zijn er middelen die bij sommige mensen, maar bij anderen ook weer heel verkeerd kunnen uitpakken. Meestal zal iemand met astma zelf wel weten hoe zij reageren op bijvoorbeeld stomen: een vriendin van mij slaapt bijna letterlijk in de douche als ze een slechte tijd heeft wat haar astma betreft, maar er zijn ook mensen die het van stoom nog veel benauwder krijgen. Datzelfde geldt voor stoffen als menthol, tijm en eucalyptus: dat verwijdt de bronchiën namelijk wel, maar het kan ook teveel prikkelen waardoor de geïrriteerde en al samengeknepen bronchiën van iemand met een astma-aanval juist nog verder samen kunnen trekken. Wat verder nog kan helpen, zijn middelen die het centrale zenuwstelsel stimuleren: dat ontspant namelijk de bronchiën. Dat is één van de redenen dat koffie wel wordt aangeraden bij een astma-aanval. Maar het belangrijkste in zo'n geval is denk ik om te weten wanneer het een lichte aanval betreft, en wanneer je echt medische hulp moet inroepen. Bedenk dat een zware astma-aanval zelfs dodelijk kan zijn wanneer er niet wordt ingegrepen. Je zou om je heen kunnen vragen of er iemand salbutamol bij zich heeft of een andere snelwerkende luchtwegverwijder (nood breekt wet, denk ik dan maar) en anders moet je iemand écht naar een arts of naar het ziekenhuis brengen. De meeste astmapatiënten kunnen waarschijnlijk goed zelf aangeven of dit nodig is of niet, maar neem bij twijfel liever snel initiatief dan af te wachten. Een aanval kan soms in korte tijd fors verergeren. Als je het idee hebt dat de aanval niet afzakt, en ziet dat iemand heel snel of juist heel langzaam gaat ademhalen, een piepende ademhaling heeft, na één zin al buiten adem is of blauw wordt, waarschuw dan meteen een arts.

In dergelijk geval moet je spoedig een arts raadplegen want zonder medicatie gaat de aanval niet over.

Laat haar zo veel mogelijk rechtop zitten. Zorg voor frisse lucht. Vermijd echter een plotselinge wisseling van bijvoorbeeld een koude omgeving naar een warme of omgekeerd. Als je het bij je hebt geef dan iets te drinken, het liefst warme thee of koffie (deze bevatten Theofylline, dat de luchtwegen verwijdt). Geef echter geen ijskoud water of andere koude drank. Als een aanval niet zo heftig is zakt deze vanzelf af. Zij zal dat zelf ook aanvoelen.

Bronnen:
Eigen ervaring
http://nl.wikipedia.org/wiki/Theofylline

hallo ik zelf heb ook astma en ik zit ook vaak in zo'n moment dat ik een astma aanval krijg maar mn ventoline (medicijn) ben vergeten,, in zo'n geval is het het beste om rustig te blijven en zo weinig mogelijk praten het is dan ook beter om staand te blijven want door het zitten of iets ga je het nog benauwder krijgen ,, voor de rest moet je er niet zoveel bij na denken en kalm blijven. zonder dat je het weet is het alweet een beetje weg en kan je weer genieten van je dag zonder dat je het benauwd hebt. hoop dat ik je een beetje heb geholpen met dit antwoord en wens je nog een fijne dag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100