Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

3 weken geleden ben ik naar de Huisarts geweest vanwege een aanhoudende buikgriep, nu is het nog steeds niet over, kan ik om antibioticum vragen?

Ten tijde van het gesprek had ik al 3 weken last, dus nu al 6 weken. De HA had het erover dat ik wss een staartje buikgriep heb meegekregen en dat ik veel moest drinken. Verder heb ik geen klachten en echt heel erg is het nooit geweest maar ik begin het nu zat te worden. Is het verstandig om alsnog antibioticum aan te vragen? Zowieso vind ik het raar dat hij me met een aanhoudende buikgriep laat lopen maar gesprek liep een beetje raar om daar verder op in te gaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

In principe gaat een buikgriep na maximum een week vanzelfs over, als het langer duurt moet u terug naar de dokter die dan wel verder zal zoeken en evt een antibioticum zal geven. Niet meer dralen.

Sowieso terug naar de huisarts, de oorzaak zal eerst gevonden moeten worden, voordat er medicijnen voorgeschreven kunnen worden, antibiotica is geen wondermiddel dat overal tegen werkt, dus laat je arts bepalen wat er gebeurd.

Buikgriep is een virus, daar helpt antibiotica niet tegen. Antibiotica behandelt bacteriële infecties, tegen een virus zijn geen goede medicijnen. Maar als je al zes weken klachten hebt van een buikgriep, zou ik wel even contact opnemen met de huisarts ja. In de eerste plaats om uit te zoeken óf het inderdaad een virale buikgriep is, en in de tweede plaats is er wel medicatie die her herstel kan ondersteunen: er is medicatie tegen misselijkheid en braken, en in sommige gevallen kan een diarreeremmer gegeven worden (hoewel dat lang niet altijd verstandig is, omdat je dan in feite je lichaam belemmert om zichzelf te herstellen). Je huisarts kan goed beoordelen of dat al dan niet geïndiceerd is, en als je bijvoorbeeld aanhoudende maag/darmklachten hebt, is het misschien ook goed als er gekeken wordt of er geen andere oorzaak is voor je klachten.

Probeer het eens met het homeopatische middel Okugest, bij de drogist te krijgen. Bij mij helpt het altijd fantastisch. Antibiotica tasten de darmflora aan en dan gaat het nog slechter met de buikgriep. En wat probiotica in de vorm van een yoghurtdrankje zoals Yakult of iets dergelijks wil ook wel eens een duwtje de goede kant op geven. En verder persoonlijke hygiëne in ere houden, handen wassen enzovoort. Als er bloed in de ontlasting zou zitten, gelijk naar de dokter.

Als ik 6 weken lang diarree zou hebben, zou ik denken dat ik een bacterie of een amoebe had in plaats van een virus, of dat mijn darmen geïrriteerd zouden zijn. Ik zou mijn huisarts vragen om me door te verwijzen, want 6 weken is te lang. Toegevoegd na 57 seconden: En je kan om antibioticum vragen, maar dat is niet slim, want je weet niet wat je hebt. Heel veel antibiotica geeft juist extra darmklachten. Dus eerst goed uit laten zoeken wat er aan de hand is, en dan pas medicijnen.

Ik zou zeker terug gaan naar de huisarts, en deze laten bepalen wat de beste behandeling is. Antibiotica werken lang niet voor alles (kan bijvoorbeeld ook heel goed een parasiet zijn), maar wel heel goed voor bacteriën. Je kan een kweekje van je ontlasting laten maken, dan weet je zeker of daar sprake van is, kan hè je dokter naar vragen (misschien zegt hij wel dat ik ongelijk heb, dan heeft hij gelijk) (en een dokter kan natuurlijk prima een vrouw zijn, maar elke keer hij/zij vind ik stom schrijven)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100