Als het geen pijn doet, is het bijna altijd onschuldig. Knakken komt meestal door het opheffen van het vacuüm in het gewricht, waardoor het gevormde gas in de gewrichtsholte dit geluid produceert. Dit type knakken is iets dat ontstaat als je een tijdje in één houding hebt gezeten, en je kunt het niet eindeloos herhalen. Dit kun je dus zelf testen: als je knie bij een bepaalde beweging knakt, en je kunt hem dan pas na een tijdje weer opnieuw knakken, dan heeft het geluid te maken met die gasvorming in het gewricht. Maar als je telkens bij dezelfde beweging achter elkaar maar door een gewricht kunt knakken, is er iets anders aan de hand.
Dat kan zijn, wat ik meen Pelle al noemde, een hypermobiliteit van de gewrichten. Dat is een grotere beweeglijkheid, waardoor je gewrichten flexibeler zijn dan normaal. Bij hypermobiliteit hoor je vaak het overmatig knakken van diverse gewrichten. Hypermobiliteit kan diverse oorzaken hebben. Het kan totaal onschuldig zijn, waarbij niets anders aan de hand is dan dat je leniger bent dan gemiddeld, maar hypermobiliteit kan ook onderdeel zijn van bepaalde erfelijke bindweefselafwijkingen. Hierbij is het bind- en steunweefsel minder goed aangelegd, en kunnen gewrichten ook snel instabiel worden. Maar ook de vorm van het gewricht kan een rol spelen, (ook hier weer kunnen aangeboren afwijkingen in meespelen, hoewel het dan meestal maar gaat om één (type) gewricht) slijtage van het kraakbeen kan veel knakken en vooral kraken geven, weinig bewegen kan het gewricht kwetsbaarder maken en ook je spieren minder soepel, waardoor gewrichten sneller knakken, en nog veel meer.
Ik stap weer even van de mogelijke afwijkingen af, want in veruit de meeste gevallen is kraken totaal onschuldig. Gewrichten hóren te kraken, of in elk geval tot op zekere hoogte. Als je door je knieën gaat bijvoorbeeld om op je hurken te zitten, dan zul je je knieën horen. Als je je vingers overstrekt, knakken ze. Dat is allemaal heel normaal, en heeft dus te maken met die gasverplaatsing in de gewrichtsholte. Dus nogmaals: als je verder geen klachten hebt, dus geen pijn, geen last van blokkerende gewrichten, geen last van gewrichten die van hun plek lijken te schieten, geen last van hele stijve gewrichten of niet goed kunnen buigen of strekken, dan is er totaal geen reden tot zorg. Als je wél klachten hebt, is het verstandig om eens naar je huisarts te gaan. Maar dan niet vanwege het knakken van je gewrichten, maar vanwege de klachten die je hebt.