Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Heerst er op dit moment griep?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je bedoelt of er momenteel mensen griep hebben is het antwoord 'ja'. De griepvirussen maken het hele jaar door mensen ziek maar de kans op slachtoffers is 's winter vele malen groter omdat men dan veel meer binnenshuis verblijft en ramen en deuren gesloten houdt. Dan 'heerst' er veel makkelijker griep of verkoudheid, want dat zijn twee heel verschillende luchtwegaandoeningen.

Nee, influenza (echte griep) is een winter-aandoening. Niet dat je het in de zomer niet kunt krijgen, maar 'heersen' (een epidemie) doet het in de zomer niet. Wel gaan er natuurlijk legio andere virusjes rond, en zeker als het weer ineens omslaat (van warm naar koud of, zoals nu, vice versa) zie je wel altijd een hoop mensen snotteren. Blijkbaar doet het wat met onze weerstand waardoor we ineens vatbaar zijn voor (kleine) verkoudheidsvirusjes, maar ook de samenstelling van de lucht kan een woordje meespreken. Een verkoudheidje is dus zo gevat, maar griep is het niet, en al helemaal geen 'heersen'.

Op https://www.degrotegriepmeting.nl/ kun je zien of er bij jou in de buurt griepverschijnselen zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100