Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is de oorzaak van deze nachtelijke pijn?

Vanochtend werd ik vroegtijdig wakker van een behoorlijke pijn in mijn borststreek. Zolang ik plat op mijn rug lag en niet bewoog, ging het wel, maar zodra ik op mijn zij rolde, wist ik niet hoe snel ik weer op mijn rug moest draaien..
Het vreemde is dat ik precies hetzelfde al enkele keren eerder heb gehad, met tussenpozen van enkele maanden. Ook die keren werd ik wakker met behoorlijke pijn in mijn borststreek, vlak boven de tepels, voornamelijk aan weerszijden van het borstbeen (links -voor mij- is pijnlijk dan rechts). Nu, enkele uren later, is de pijn voor een groot deel weggezakt. Ik voel alleen nog pijn als ik diep inadem, draai (benen vast en bovenlichaam draaien), of andere aparte bewegingen maak. Drukken (met de hand) is gevoelig, maar niet pijnlijk. Wie herkent dit, of kan mij hier meer over vertellen?

Wat het in ieder geval niet is:
- stress
- ongezonde levensstijl, medicijn-, alcohol- of drugsgebruik, slaaptekort, slecht voedsel, etc.
- syndroom van Tietze.
- verandering van matras of andere omstandigheden

Een bezoek aan de huisarts vind ik niet nodig. Ik maak mij er ook geen zorgen om, maar ben gewoon erg benieuwd hoe dit kan ontstaan. Er lijkt namelijk geen enkele aanleiding voor te zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je klachten lijken erg veel op een gekneusde rib. Sommige mensen hebben dit nogal snel. Ze lopen ergens tegen aan, stoten zich, maar voelen niets. Pas later, enkele uren, soms dagen, ja soms weken , kan het plotseling erg veel pijn geven. Vooral bij diep inademen, niezen, hoesten, op de rug liggen, omdraaien in bed, opstaan in de ochtend en het weer in bed stappen. De pijn komt vaak in golven en kan soms helemaal weg zijn. Ook kan je deze klachten krijgen na een flinke verkoudheid of griep, waarbij veel geniest en/ of gehoest is, dan is het een soort spierpijn. Meestal is dat binnen3 a 4 dagen weer weg.

De tussenribspieren kunnen vaak om onverklaarbare redenen bij sommige houdingen pijn doen. Ik heb dat zeer regelmatig. Omdat het in de buurt van het hart zit voelt het heel alarmerend. Maar als het even later op een andere plek zit, of gewoon weg is, is er in feite niets aan de hand. Pas als het altijd bij lichamelijke inspanning optreedt, en uitstraalt naar de linkerarm, moet je alarm slaan.

Klinkt inderdaad als probleem van de borstwand (en niet een orgaan in de borstholte zoals het hart). Waarom het geen Tietze zou zijn is mij onduidelijk: dit geeft juist pijn op de plaats die beschreven wordt, bij de aanhechting van de ribben aan het borstbeen. Ribkneuzing en spierpijn kan ook, maar verdwijnt meestal niet zo snel.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Tietze

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100