Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik heb sinds ongeveer twee dagen last van spieren of botten. Ik heb veel pijn, met name in mijn hand, zij en onderbenen. Wat kan dit zijn?

Ik ben bang om een enge botziekte te hebben, botkanker ofzo:( Het doet opeens zo veel pijn allemaal! Herkent iemand dit?

Toegevoegd na 54 seconden:
Of reuma! Artrose, hernia. Alles schiet door mijn hoofd..

Weet jij het antwoord?

/2500

Tja, de meest waarschijnlijke oorzaak wordt al genoemd in de reacties: een opkomende griep. Bij griep, maar ook bij veel andere virusinfecties, kun je werkelijk óveral pijn hebben: spieren, gewrichten, botten.. zelfs in lichaamsdelen waarvan je niet eens wist dat je ze had. Dat gezegd hebbende, kun je hetzelfde "overal-pijn-hebben" ook krijgen bij heel veel andere aandoeningen. Ik heb eens werkelijk óveral pijn gehad als gevolg van een allergische reactie op medicatie, en natuurlijk kunnen er ook meer ernstige dingen aan de hand zijn. Maar als je sinds twee dagen op allerlei verschillende plaatsen last hebt, is het niet erg waarschijnlijk dat je een enge ziekte hebt, dat begint meestal meer sluimerend. Een virusinfectie komt snel op en gaat ook snel over, dus als je binnen een paar dagen ineens op allerlei plekken pijn krijgt, is iets in die richting nog altijd het meest waarschijnlijk. Doe het de komende dagen een beetje rustig aan, slaap voldoende, eet genoeg en drink vooral ruim genoeg, en neem eventueel paracetamol tegen de pijn. Als de klachten over een dag of tien nog niets minder zijn, als ze zo ernstig worden dat het je gaat beperken in het dagelijks leven, als je er andere rare klachten bij krijgt óf als je je er ernstige zorgen over maakt, ga dan langs bij je huisarts.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100