Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat moet je doen als iemand zijn slagader doorboord is?

bijvoorbeeld door een beet van een beer ofzo, of door een lemmet. heeft ie dan nog kans om te overleven, en zo ja, wat kan jij dan doen als je erbij bent?

Toegevoegd na 10 minuten:
geld alles ook voor de hoofdader?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dan zou ik de basisregels van EHBO toepassen, zorgen dat het bloeden stopt door de slagader verderop af te knellen. Toegevoegd na 1 minuut: Afbinden en druk op de slagader uitoefenen om inwendige bloeding te beperken of doodbloeden te voorkomen is van levensbelang. Zie bijgaande link over EHBO over hoe je een Tourniquet aanbrengt. Toegevoegd na 6 minuten: Samengevat uit het EHBO boek (zie link): Je eerste taak is de bloeding te stoppen. 1. De eenvoudigste manier om een bloeding te stoppen is door rechtstreekse druk op de wond. Bij een bloeding aan arm of been houd je het lidmaat omhoog. 2. Als rechtstreekse druk niet helpt, probeer je de bloeding te stoppen door onrechtstreekse druk op de bloedvaten die gaan naar de lichaamsstreek waar de wonde is. Leg daarna een drukverband aan, zo nodig een knevel (afbinden) in uitzonderlijke situaties. Een patiënt met een ernstige bloeding leg je ook plat. Breng de benen van de patiënt omhoog (ondersteun ze met een opgerold deken). Beide maatregelen gaan een verlaging van de bloeddruk tegen doordat ze het terugvloeien van het bloed naar het hart bevorderen.

Bronnen:
http://www.abc-van-hiking.nl/eerste-hulp/e...
http://www.anemos.be/Projets/URGENCES-URGE...

Bij een scheurwond zoals die ontstaat bij een beet van een beer of andere roofdier is het aan te raden om de slagader dicht te drukken in de wond met een sterielverband.

Afgezien van wat al geantwoord is lijkt het me wel een goed idee om een hulpdienst te (laten) bellen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100