Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Mijn vriend heeft erge rugklachten en is doorgestuurd naar een fysiotherapeut maar is daar niet voor verzekerd.. Hoeveel gaat ons dit kosten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vraag aan de fysiotherapeut wat de tarieven zijn. Dat kan namelijk per therapeut en per behandelingstype verschillen.

Voor de kosten kijk naar het behandeltarief dat per therapeut kan verschillen. Dan komen de opbrengsten. De vraag is of fysiotherapie helpt. Als dat niet al na de eerste of tweede keer duidelijk is, kan je ook overwegen weer naar de huisarts te gaan en een verwijzing naar een specialist te vragen en dat is weer verzekerd.

Dat hangt af van je leeftijd. In de basisverzekering krijg je tot je 18e de eerste 18 behandelingen vergoed (per jaar) als je een keer klachten hebt. Bij een chronische indicatie krijg je alle behandelingen vergoed. Vanaf je 18e krijg je bij chronische en medisch noodzakelijke behandelingen de eerste 21 behandelingen NIET vergoed en daarna wel. Rugklachten zijn acuut en meestal niet chronisch. Een fysiotherapeut zal tussen de 25 en 35 euro per behandeling vragen en voor de eerste screening een euro of 15. Ik heb zelf vaak rugklachten en mijn fysiotherapeut heeft mij oefeningen geleerd om mijn rug te versterken (McKenzie therapie). Deze oefeningen kan je overigens ook online vinden. Je zou met de therapeut een aantal behandelingen kunnen afspreken zodat hij de situatie kan beoordelen en je vriend de juiste oefeningen mee kan geven. Bij 10 behandelingen ben je dan iets van 300 euro kwijt, maar misschien heb je minder nodig. Toegevoegd na 2 minuten: Oefentherapieën zoals Cesar/ Mensendieck vallen dit jaar ook onder fysiotherapie. De vergoeding is er dus heel erg op achteruit gegaan helaas. Overigens ook in de (dure) aanvullende verzekeringen.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zo...

Dat hangt vooral af van het aantal behandelingen dat hij nodig heeft. Reken zo'n 20-35 euro voor één sessie, en vraag meteen de therapeut naar zijn tarief bij de start van de behandeling. In de meeste praktijken hangt ook een tarievenlijstje, volgens mij is dat sinds een paar jaar zelfs verplicht. Hoeveel sessies nodig zijn, is niet in te schatten zonder meer informatie. Bij acute klachten zullen vaak 4-6 sessies genoeg zijn, als er meer uitgebreide klachten zijn, kunnen dat er veel meer worden. Ook dát is iets wat je aan de therapeut kunt vragen bij het begin van de behandeling. Die kan aangeven hoeveel sessies hij denkt nodig te hebben. Je vriend moet in elk geval z'n oefeningen doen thuis, anders schiet de behandeling niet op. Hoe meer je zelfstandig je oefeningen kunt gaan doen op den duur, hoe minder sessies je nodig hebt. Ook afhankelijk van de klachten natuurlijk. Vergeet niet de nota's en de doorverwijzing te bewaren om die op te kunnen voeren als bijzondere ziektekosten bij jullie belastingaangifte. Met een aantal sessies fysio is de kans redelijk aanwezig dat je ruim over de drempel heen komt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100