Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kan je erachter komen dat je iets gebroken of gekneusd heb zonder naar t ziekehuis moet, kan je dat op 1 of andere manier merken?

Gevallen

Weet jij het antwoord?

/2500

Als het een kneuzing is wordt de plek dik, en voel je een druk op die plek. Als het gebroken is kun je het (meestal) helemaal niet meer bewegen

Als je een bot gebroken of gescheurd hebt ben je meestal misselijk.

Pas op, dat verschil is niet altijd zo duidelijk, zelfs de huisarts heeft vaak een rontgenfoto nodig om het te weten. Hou je na een dag nog erge pijnklachten, ga dan gewoon naar de dokter.

Pijn Zwelling Roodheid Functie verlies Dit is voor kneuzen en breken hetzelfde een breuk kan je ook nog testen door op een bepaalde manier, druk uit te oefenen. Dit doe je door als je denkt dat je vinger is gebroken , boven op je vinger te tikken, bij en breuk is dit behoorlijk pijnlijk. Maar er kan ook een scheurtje in je bot zitten of een breuk zonder dat je dat aan de buitenkant ziet of kan voelen. Dat kan alleen met een röntgen foto. Dus wil je zekerheid dan zal je toch naar het ziekenhuis moeten. Toegevoegd na 5 minuten: Nog even een aanvulling op het testen of iets gebroken is. Dit heet asdrukpijn, je kan dat ook op andere plekken doen, bij vermoeden van een beenbreuk tegen de hiel aan duwen bv. Maar geen pijn is geen garantie dat er niets gebroken is, een flinke stekende pijn meestal wel.

Je kan een paar dagen wachten. Als het dan nog niet minder wordt is het waarschijnlijk een breuk en moet je naar het ziekenhuis voor een foto. Een kneuzing gaat vanzelf weer over. Als je maar rust houdt.

Er zijn al een hoop antwoorden gegeven echter wil ik toevoegen dat je het niet altijd kunt voelen of merken als je iets gebroken hebt.Het komt namelijk erg vaak voor dat een persoon naar de huisarts gaat deze constateert dat er niks gebroken is en een paar dagen later wel.Dit kan te maken hebben met een zwelling deze moet dan eerst afzakken voordat je kan zien / voelen of er daadwerkelijk iets gebroken is.

Je weet zonder nader onderzoek alleen zeker dat een bot gebroken is als je dat van buitenaf kunt zien: een knak halverwege een lang bot, of zelfs een open breuk waarbij boteinden door de huid steken. Je kunt een breuk hebben waar je nauwelijks last van hebt - je hebt botten die je minder zwaar belast en fracturen die niet heel belemmerend zijn: als je een haarscheur in je ellepijp hebt, kan het zijn dat je daar niet gek veel van merkt en dat je dat alleen kunt zien op een foto. Gek genoeg is in sommige gevallen een breuk minder pijnlijk dan een kneuzing: een gebroken rib geneest vaak sneller en met minder pijn dan een gekneusde. Dus eigenlijk is het nauwelijks met zekerheid vast te stellen, tenzij het zo erg is dat je deze vraag niet zou hebben: met een overduidelijke breuk is er geen enkele twijfel. Als je gevallen bent, hoef je niet eens een kneuzing te hebben al heb je pijn. Maar: heb je erg veel pijn, wordt de zwelling steeds erger, kun je je been/arm niet belasten, of maak je je erg ongerust, ga dan tóch naar de huisarts. Vermoedelijk is er niet veel aan de hand, maar als er wel een breuk zit, kun je dat maar beter weten, om te voorkomen dat de boel verkeerd belast wordt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100