Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat kun je allemaal (laten) doen tegen littekens,

Ik heb een (best groot) litteken en wil weten hoe ik dat weg kan krijgen of minder opvallend, dus wat is er allemaal mogelijk?

Toegevoegd na 45 minuten:
Het litteken zit trouwens op m'n voorhoofd dus niet alles kan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In principe vervagen littekens in de loop der tijd vanzelf. Siliconenpleisters en -gels kunnen dit proces versnellen. Ik las dat bij jou het litteken op je voorhoofd zit. Mijn advies zou daarom dermatix zijn. Dit is een siliconengel die je 2x daags in een flinterdun laagje op het litteken smeert. Je kunt een tubetje met een recept van de huisarts bij de apotheek krijgen, het wordt dan vergoed (althans dit was een aantal jaren terug het geval, even navragen dus). Sterkte!

Bronnen:
http://www.dermatix.nl/

Ik heb zelf goeie ervaringen met Hansaplast littekenpleisters. Ik had zelf een groot litteken op mijn been, maar na een paar maanden de pleisters te gebruiken is het een stuk platter en minder zichtbaar geworden. Toegevoegd na 2 minuten: Ik kan zo snel die van Hansaplast niet meer vinden, maar dit is een vergelijkbaar product: http://www.dermatix.nl/content/hoe-gebruik-je-dermatix-siliconenpleisters Toegevoegd na 3 minuten: Er zijn ook mensen die zeggen dat producten als Bio-oil of vitamine E olie goed helpen. Hier staan ook wat tips: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/59994-littekens-verminderen-veelgestelde-vragen.html

Als je er van houdt dan kan dit de oplossing zijn: Er een tatoeage omheen laten zetten, dat het litteken dus deel uit gaat maken van de tatoeage. Maar goed, zoals ik al aangaf, je moet dit willen en je moet een goede artiest zien te vinden die creatief genoeg is en de kennis heeft om er een mooi geheel van te maken. Een kennis van mij heeft precies hetzelfde gedaan, ik vind het werkelijk een prachtig kunstwerk. Maarja, smaken verschillen natuurlijk. ;-)

Bio-oil helpt enorm goed, dit is oorspronkelijk bedoeld tegen zwangerschapsstriemen. Het dringt door in de diepere huidlagen en maakt de litteken minder diep en n lichtere kleur. Bij mij is n diep litteken in mijn wenkbrauw praktisch verdwenen.

Je kan t proberen met bio oil. http://www.bio-oil.com/nl-nl/application/scars

Je zou naar een Huidtherapeut kunnen gaan. Die kunnen een heleboel op gebied van littekens. Even googlen voor adressen bij jou in de buurt.

Bronnen:
Eigen ervaring

Na alle bovengenoemde antwoorden (zelf ga ikaltijd voor bio dermal litteken zalf) kun je ook je haar ervoor laten groeien. Bv op zn Biebers, of iets subtielers. Kapper kan je vast adviseren.

Ik zou zelf niet de hele dag met pleisters op mijn litteken willen zitten, maar ik neem aan dat die alleen 's nachts op moeten ;-) Lijkt me overigens ook niet erg prettig, maar goed. Heb zelf ook een in het oog springend litteken op mijn gezicht. Wat voor mij zelf heel erg hielp/litteken veel minder zichtbaar maakte was een product van een 'natuurlijke drogist'. De winkel was in Zwolle maar bestaat niet meer. Was geen keten-winkel. Maar in essentie was het een soort scrub met bolletjes erin, het rook naar perzik. Ik moest er 1 x per dag mee over het litteken scrubben. Je haalt er steeds een dun laagje van je huid mee weg, zonder dat je dat kan zien ten opzichte van de rest van je huid. Stukje bij stukje werd mijn litteken er minder zichtbaar van, al moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat dit zeker een jaar of 1 a 1,5 geduurd heeft. Voordeel hiervan is denk ik wel dat je het niet kunt zien ten opzichte van de rest van je huid, en dat vond ik toch wel één van de belangrijkste overwegingen om deze weg te proberen. Omdat je het langzaam aan doet, laat het geen nieuwe/andere zichtbare tekens/kleuren achter. Ik weet zeker dat er nog steeds vergelijkbare producten op de markt zijn. Misschien even vragen in zoiets als "De Tuinen" ofzo, als het je tenminste wat lijkt ;-) Succes in ieder geval!!

pcle creme, er is ook een speciale littekencreme van pcle, maar die is veel duurder, de gewone pcle creme van bional bevat precies dezelfde ingredienten. Je zou ook naar een camouflagiste kunnen gaan, dan leer je zelf hoe je hem kan camoufleren.

Ik heb een enorm lelijk litteken op mijn buik door een buikoperatie. De fysiotherapeute gaf mij het advies bio-oil te gebruiken daar zij daar goede ervaringen mee had. Ben er net mee begonnen, kan dus nog niet zeggen of het werkt! Het is in elk geval te koop bij de apotheek en kost zo'n 12 euro.

Johannesolie van dokter Vogel id niet duur en helpt ook.

je kunt het met oesterkalk inwrijven. dat gaat zo: verse oesterschelpen druppel er wat versgesperste citroensap in nachtje laten 'weken' en insmeren, 3x dgs. mijn dochter had een flink litteken op haar wang, het is wat minder maar toch nog (lichtjes) zichtbaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100