Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom zitten er in steunkousen van die openingen bij de tenen?

En waarom zijn van die strakke kousen goed tegen vocht in de benen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Steunkousen worden aangemeten voor meerdere klachten dan alleen het vasthouden van vocht in de benen. Bijvoorbeeld bij een trombosebeen of spataderen. Zoals hierboven staat beschreven is de teenopening voor het vergemakkelijken van het aantrekken van de kous. Want vergis je niet, dit is soms nog een zware klus. De aantrekkous vergemakkelijkt het werk doordat deze glad is en daar de kous overheen glijd. De rubberen handschoenen met nopjes helpen om de kous op de goede plaats te krijgen door te duwen. Trekken is slecht voor de kous omdat je dan gemakkelijk ladders trekt en het op den duur slecht is voor je vingers.

Waarom er openingen inzitten weet ik ook niet maar ze helpen doordat ze alles strak tegen elkaar drukken waardoor er minder vocht in kan blijven.

Die opening zit er omdat het het aantrekken vergemakkelijkt en het geen nut heeft als daar ook steun wordt geboden. Aantrekken gebeurd d.m.v. een hoes die je na het aantrekken terug kan trekken zodat de steunkous blijft zitten.

Volgens mij stimuleren ze de lymfe klieren, doordat ze zo strak zitten. Overigens heb je ook supphosekousen. Die worden gebruikt voor restless legs en ook voor vocht en ook voor b.v. ter voorkoming van trombose, maar die zitten niet in de basisverzekering en krijg je niet vergoed. Sommige verzekeringen vergoeden het als je aanvullend verzekerd bent. Deze kousen zijn wel fijner en mooier ook en zijn gewoon als panty te koop (heet iets van mediciv of zoiets) helpen niet als je het heel heel erg hebt, dan kun je beter de steunkousen uit de basis verzekering.

toegevoegd! Na mijn hartoperatie heb ik om het been waar uit een ader gehaald werd, ook een tijd een steunkous gehad,met opening. Er zijn ook steunkousen die permanent gedragen worden en die hebben geen gaten. Volgens de verpleegkundige ging het er om, dat je tenen niet werden afgekneld.

De opening bij de tenen is om ze goed te laten passen, niet te knellen op plaatsen waar ze toch geen functie hebben en ze ook wat makkelijker aan te kunnen trekken. De aderen in de benen verzorgen de terugvloed van bloed richting het hart. De aderen hebben daartoe kleppen die er voor zorgen dat het bloed omhoog (dus tegen de zwaartekracht in) wordt gepompt en die tevens moeten voorkomen dat het bloed de verkeerde kant op gaat. Vaak wordt de functie daarvan bij het ouder worden (en/of als gevolg van hart- en vaatziekten) wat slechter. Het gevolg is dat er teveel vocht in de benen achterblijft. Deze grotere hoeveelheid vocht is dan ook weer een grotere belasting voor het hart. Steunkousen dienen om de aderen te ondersteunen in hun functie.