Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik heb mijn been gebroken; een spiraalbreuk. Wat is dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een een spiraalbreuk is een spiraalvormig gedraaide breuk. Toegevoegd na 5 minuten: Rotatiekracht op het bot Er komt kracht op het bot door een draaibeweging. Bijvoorbeeld als je valt bij het skiën als het been vast zit maar de rest van het lichaam nog draait. Dan spreek je van een spiraal breuk. http://www.leerwiki.nl/Soorten_botbreuken

Bronnen:
http://www.gezondheidsnet.nl/bewegen/video...

Dan is je been gebroken tijdens een draaiende beweging.

Tekeningen: a) dwarse botbreuk, b) spiraalbotbreuk, c) botscheur, d) in elkaar gedrukte botbreuk, e) dubbele botbreuk en f) open botbreuk De open botbreuk (tekening f) is de gevaarlijkste van de breuken. Hierbij steekt het bot door de huid waardoor kans op infectie groot is. Ook verbrijzeling van een bot is ernstig, de losse en scherpe stukjes bot kunnen op meerdere plaatsen onder de huid voor bloedingen zorgen wanneer zij 'verdwalen'. Bij elke botbreuk ontstaan bloedingen van het merg (dat zich in het holle gedeelte van het bot bevindt) en er ontstaan bloedingen door de scherpe uiteinden van het gebroken stuk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100