Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is het mogenlijk dat je niet tegen zoetigheid kan?

Mijn vrouw heeft diabetes 2,als ze iets van zoetigheid
neemt wordt ze daar niet lekker van,heeft dit met
diabetes te maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij diabetes type 2 is de verwerking van suiker verstoord door een verminderde gevoeligheid van de cellen voor insuline. Daardoor is er meer insuline nodig als er suiker verwerkt moet worden. Die insulineproductie kan wat doorschieten, waardoor de bloedsuiker zo laag wordt dat je er o.a. duizelig van kunt worden. Objectief kan dat zelfs al bij een normale bloedsuikerspiegel gebeuren maar omdat de cellen van een diabeticus ongevoeliger zijn voor insuline is er meer glucose nodig voor het functioneren van de cellen. Dat voelt dan aan als een hypoglycemie en dat voelt inderdaad heel vervelend. In tegenstelling tot wat er vaak wordt beweerd kunnen diabetici beter zeer matig zijn met suiker en eigenlijk zou het voor iedereen beter zijn als geraffineerde suikers uit onze voeding zouden verdwijnen. Diabetici verergeren hun diabetes met suiker. Meer dan zeer matig suikergebruik zorgt ervoor dat de cellen nog ongevoeliger worden voor insuline en op de duur moeten diabetici type 2 dan insuline bijspuiten omdat het lichaam er onvoldoende van aanmaakt. Dat moet je zien te voorkomen.

Ja, als je problemen met je bloedsuikerspiegel hebt dan kan je inderdaad misselijk worden door zoetigheid te eten. Die spiegel schiet dan namelijk ineens omhoog; dat kan veel beter geleidelijk gebeuren. Dus een boterham met een beetje hagelslag kan prima, maar bij een hele reep chocolade gaat het mis.

Als je diabetes heb, moet je eigenlijk je hele voedingspatroon in de gaten houden. Misschien als uw vrouw al wat anders gegeten heeft, kan die combinatie op dat moment niet goed vallen. Daardoor kan een suikerspiegel gaan stijgen of dalen, daardoor kun je je inderdaad niet lekker voelen. Als het u opvalt dat het precies is als ze wat zoetigheid heeft gegeten, neem dan heel simpel een glas water, en loop een klein stukje. Op het moment dat uw vrouw dan weer naar het toilet is geweest, heeft het overtollige suiker, via de urine, het lichaam verlaten. Neem echter niet te veel, want dan wordt de bloedsuikerwaarde weer te laag, dan voel je je ook beroerd. Het is beter om de voeding in de gaten te houden, maar dat iemand met diabetes geen suiker mag is een fabeltje, het gaat om de hoeveelheid. Ook vet is erg slecht bij diabetes. Kan u aanraden om onderstaande site eens door te lezen, hier staat echt heel veel waardevolle informatie in.

Bronnen:
http://www.diabetesfonds.nl/faq/wat-mag-je...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100