Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe komt het dat buikgriep zo plotseling kan komen opzetten? Dat je eerst nergens last van hebt en een paar uur later opeens heel veel last hebt?

Zoals in voorgaande jaren wel vaker gebeurd is, is bij mij vanavond een flinke buikgriep komen opzetten, terwijl er eerst helemaal niks aan de hand was. Anders dan met gewone griep, die er langzaam insluipt en je langzaamaan slechter doet voelen, is deze vorm van griep heel plotseling. Hoe kan dat en hoe kan je het het beste bestrijden? Ik heb continu kramp en ben algeheel beroerd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Buikgriep, oftewel gastro-enteritis, is een ontsteking van het maag-darmkanaal die veroorzaakt wordt door een bacterie of een virus. Vooral de virale ontstaat van het ene op het andere moment, soms zo plotseling dat je niet eens het toilet haalt als je moet braken. Die variant is binnen 24 uur meestal ook wel weer over maar een dag later kun je nog wel behoorlijk last van spierpijn hebben. De belangrijkste veroorzakers zijn: 1. Rotavirus 2. Norovirus 3. Astrovirus 4. AdenovirUS Salmonella en campylobacter zijn de meest voorkomende die een bacteriële gastro-enteritis kunnen veroorzaken. Die verloopt meestal wat geleidelijker en langduriger maar ook daar kun je flink ziek van zijn. Toegevoegd na 2 uur: Ook chemische toxinen van bepaalde soorten giftige paddenstoelen, exotische zeedieren of met chemicaliën verontreinigd voedsel kunnen gastro-enteritis veroorzaken.

Bronnen:
http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec09/ch1...

Je krijgt gewoon een virus. Je kan er niks aan doen. Alleen maar pijnstillers nemen.

Klopt je lichaam moet in een keer vechten tegen dat virus dat bouwt hij niet op

Dat komt omdat het virus zich in je darmen ontwikkelt. Ziektes die in de darmen tot ontwikkeling komen gaan veel sneller dan andere bacteriën of virussen. Het enige wat je kunt doen op dit moment is rust en veel water drinken. Als het maandag niet over is en je hebt vettige ontlasting dan even naar de dokter, want dat duidt vaak weer op voedselvergiftiging.

het kan zijn dat je iets verkeerds hebt gegeten, of een kou hebt gevat. je weet: veel drinken. Bij een voedselvergiftiging helpt coca-cola op kamertemperatuur, bij beetjes drinken.

Het kan ook zijn dat je iets verkeerd hebt gegeten of dat het gewoon verkeerd gevallen is, dan krijg je ook buikkramp. Bijv. als je heel vet eet op een lege maag! Een buik virus, daar kan je wel een dag of 4 last van hebben!

Heb ik mijn hele leven gehad tot 1994, daarna vegetariër geworden en nooit geen last meer gehad. Geen fabeltje, dat zou het bij jouw ook kunnen zijn. Mogelijk is net als bij mij je maagzuur niet zo sterk, en dan komt het incidenteel voor dat een stukje verontreinigd vlees (met bacteriën) in je darmen voor een voedselvergiftiging(etje) zorgt. Het is een soort russisch roulette, en het gebeurde bij mij daardoor slechts af en toe. Maar hoe dan ook, bij twijfel niet zelf gaan internetdoktoren en naar je huisarts gaan. Die is daarvoor om je te helpen. Alhoewel ik er pas na decennia zelf door schade en schande achter moest komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100