Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom doet mijn vinger pijn na het knippen?

Nadat ik met een gewone schaar iets heb geknipt, doet mijn wijsvinger pijn. Dat komt door de schaar - mijn vraag is, *waarom* het pijn doet, en hoe het komt dat die pijn zo lang aanhoudt.

Het oog van de schaar past ruim om mijn wijsvinger. Door het krachtzetten bij het knippen drukt dat oog toch met regelmaat vrij hard op de zijkant (aan de duimkant) en de bovenkant van mijn wijsvinger, halverwege het middelste vingerkootje. Die druk houdt steeds een paar seconden aan en is dan weer helemaal weg.

Na het knippen houd ik een paar uur het gevoel alsof mijn huid daar nog steeds is ingedrukt, en alsof de huid een beetje verdoofd is - zeg maar het gevoel van een afgeknelde vinger, heel lokaal daar waar het oog van de schaar het middelste kootje heeft geraakt. Masseren helpt niet.

Als kind heb ik wel eens gespeeld met een elastiek dat ik heel strak rond een vinger wikkelde, tot de vinger blauw werd en daarna nog een tijdje wachten. Na het losmaken van het elastiek was het rare gevoel meestal binnen vijf minuten verdwenen.

Bij de schaar is dat anders.

Waar komen die pijn en dat dovige gevoel vandaan, en waarom duurt het zo lang voordat het wegtrekt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat je de schaar toch te stevig vastpakt - ik herken het verschijnsel en heb het zelf als ik iets als karton moet knippen. De afruk van de schaar blijft dan best lang staan en is gevoelig. Door het kracht zetten bind je a.h.w. de aderen af, net als bij dat elastiekje, maar de druk die je erop gezet hebt, is groter en maakt denk ik dat het langer duurt eer de pijn verdwenen is. (Net zoiets als met je vinger tussen de deur, dat duurt ook heel lang eer het over is).

Door wat je vroeger hebt gedaan is er een beschadiging van de pezen ontstaan . Nu kan de pees niet meer vrij bewegen omdat zich een vlies op de pees heeft gehecht . Om die pijn nu te voorkomen kun je een andere schaar kopen zoals scharen voor links en rechtshandigen die hebben een breed oog en dan krijg je een bredervlak waar je vinger op de schaar rust .

Ik vermoed dat het het botvlies is dat gevoelig is. Dat kan aanvoelen alsof de boel gekneusd is, en dagen later kun je nog door de grond gaan als je dat stukje bot per ongeluk aanraakt. Het oog van de schaar is hard, om te knippen zet je meestal wat kracht, de combinatie is dan funest. Misschien proberen of je een lapje om je vinger kunt doen voor je die in het oog van de schaar steekt, om de druk wat te verdelen? Denk aan zo'n brillenpoetsdoekje, of een klein stukje fleece of iets dergelijks?

te kort geknipt? doet iig bij mij super zeer als ik het iets te kort doe.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100