Is het nodig om gaatjes die alleen op de foto zichtbaar zijn te laten behandelen?

Ik ben vorige week bij de tandarts geweest. Na nog nooit gaatjes te hebben gehad, heb ik dit nu (bij een nieuwe tandarts) plots wel. En niet 1, maar 2! Deze waren met het blote oog niet te zien, maar wel na foto's. Nu heb ik een vervolgafspraak staan, maar ik ben zeer huiverig hierheen te gaan. Ik heb nergens last van en ook nog nooit gehad. De behandeling van de gaatjes gaat rond de €200,- kosten, dat vind ik behoorlijk prijzig. In hoeverre is het echt noodzaak deze gaatjes nu al te laten behandelen? Of kan dit ook wanneer ze ook met het blote oog zichtbaar zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik begrijp dat je huiverig bent naar deze behandeling. Ook omdat je tot op heden nergens last van hebt (gehad). Toch lijkt het mij zinvol om deze gaatjes te vullen. Zoals een tandarts ook adviseert op een tandartsforum: "Je kan natuurlijk wachten tot de gaten groter en groter worden. Totdat ze zeer gaan doen of tot ze de zenuw hebben bereikt. In het laatste geval kan dan gelijk een wortelkanaal behandeling worden gestart. Gaatjes gelijk laten vullen dus!" Het is natuurlijk uiteindelijk aan jou, maar beter voorkomen lijkt mij, dan dat je straks enorm veel last hebt en er (nog) meer dure behandelingen nodig zijn om de pijn/gezondheidsrisico's te beperken.

Bronnen:
https://www.tandarts.nl/forum/tandheelkund...

Of vullen noodzakelijk is, hangt mede af van de grootte van de gaatjes. Kleine gaatjes zijn eigenlijk niet meer dan kleine plekjes waar het tandglazuur verzwakt is. Als die plekjes klein en ondiep genoeg zijn, en als ze op een plek zitten waar je goed bij kunt, kunnen ze soms spontaan herstellen (met wat hulp van verstandig poetsen en fluoride). In dat geval loont het de moeite een half jaar te wachten. Na een half jaar weet je of ze spontaan herstellen of niet. Herstellen ze niet, dan zijn ze nog niet veel groter dan nu, en kunnen ze dus nog goed worden gerepareerd zonder dat er extra schade is ontstaan. Zijn de gaatjes al groter of zitten ze op een lastige plek, bijvoorbeeld aan de zijkant van een kies (dus tegen een andere kies aan) of net onder het tandvlees, dan is reparatie aan te bevelen. Je kunt het bovenstaande natuurlijk ook gewoon met je tandarts bespreken. Hij kan vast uitleggen waarom hij wil behandelen, en hoe groot of klein het risico is van uitstel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100