Krijgen medici of paramedici een percentage als ze artikelen van een bepaald merk gebruiken en aanbevelen?

gisteren bij een oogarts die een bepaald merk antioxidanten aanbeveelt tegen macula-degeneratie, eergisteren bij een mondhygienist die een bepaald merk tandenragers voorschrijft. Die ik gebruikte waren niet goed, en goedkoop....Krijgen zij een bepaald percentage als ze een merk hanteren in hun praktijk van de fabriekenaten of distributeurs?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een percentage is het meestal niet, want daar zullen de meeste medici zich toch wel verre van houden. Echter, het is een gegeven dat een groot deel van de (para)medici wel op andere manieren relaties aangaan met de (farmaceutische) industrie. Je moet dan eerder denken aan meer indirecte vormen van sponsoring, al zullen ze het zelf liever 'samenwerking' noemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om 'gratis' bijscholingscursussen voor de arts, het beschikbaar stellen van gratis proefmonsters, bezoek aan een conferentie op een mooie plek in het buitenland, enz. Zie bijvoorbeeld de volgende bron uit een zeer gezaghebbend medisch tijdschrift: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=192314

Niet bepaald een percentage, maar er worden wel (prijzige) relatie geschenken aan geboden en reisjes naar verre medische congressen.

Ik heb een tijd voor een groepspraktijk gewerkt. Je wilt niet weten hoe vaak een vertegenwoordiger langskomt om een afspraak met een arts te willen. En jah veel producenten geven dan "relatiegeschenken" Gelukkig werd in de praktijk waar ik werkte vertegenwoordigers geweerd alsof ze de pest waren. En schreven de artsen de goedkopere alternatieve voor. Ik weet niet vanwaar je bent maar in België kan je bij de apotheker vragen voor de "goedkopere versie" van bepaalde medicijnen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100