Als een gevulde kies opnieuw een gaatje krijgt kan hij opnieuw gevuld worden ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Of een kies opnieuw kan worden gevuld ligt aan de gezondheid van de kies, aan de grootte van de bestaande vulling en aan de grootte van het tweede gaatje. Elke vulling verzwakt een kies. Bij het vullen moet niet alleen de zwakke plek worden weggeboord, maar ook een klein stukje eromheen. Dus hoe meer vullingen een kies heeft, of hoe vaker een bestaande vulling opnieuw is gezet, hoe minder kiesmateriaal je overhoudt, waardoor de resterende kies steeds zwakker wordt. Op een gegeven moment zou een nieuwe vulling ervoor zorgen dat de kies die dan overblijft te zwak wordt. In dat geval zal een kroon, een brug, of een implantaat nodig zijn. Een paar voorbeelden. Als je een bestaande vulling hebt die moet worden vervangen, dan wordt de nieuwe vulling groter dan de bestaande vulling. Wordt de vulling daardoor té groot, dan kan er niet worden gevuld. Als je een tweede vulling nodig hebt (waarbij de bestaande vulling dus blijft zitten), dan is het mogelijk dat er te weinig kiesmateriaal overblijft. Ook is het mogelijk dat er in principe genoeg kiesmateriaal overblijft, maar dat je net een heel dun randje op een hoek van de kies zou overhouden, dat zou afbreken zodra je op een hard nootje zou bijten. Ook in dat geval is het zinloos de tweede vulling te zetten. In alle andere gevallen kan er gewoon een tweede vulling worden gezet, of het nu een extra vulling is, een vervanging van een bestaande vulling, of een uitbreiding van een bestaande vulling.  

Natuurlijk kan dat. Meerdere keren. Het hangt af van de plek waar of het een nieuwe vulling wordt, of dat de eerdere vulling vervangen wordt door een grotere.

Ja dat kan, mits het gaatje te groot is. Ik heb dit zelf ook gehad en kreeg toen de keuze tussen mijn kies laten trekken of een wortelkanaal behandeling!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100