Hoe werkt tandplakverklikker?

 
Bij de drogist kun je tandplakverklikker kopen. Dat kleurt je gebit rood op de plekken waar nog tandplak aanwezig is.

Hoe werkt tandplakverklikker? Ik bedoel, hoe komt het dat de plekken waar tandplak zit rood kleuren, en de andere plekken niet?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tandplak (ook tandplaque) is een dun, vaak onzichtbaar, kleverig laagje dat zich gedurende de dag op de gebitselementen afzet. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit voedselresten, slijm en bacteriën (onder andere melkzuurbacteriën) die de suikers en de koolhydraten in de mond afbreken tot zuur. Tandplak heeft ongeveer dezelfde kleur als de tanden en is daarom moeilijk te zien. Ik herinner mij die tandplakverklikkers als knalrode tabletjes waar je even op moet kauwen en dan door je mond laten spoelen. Die knalrode kleur hecht zich aan dat kleverige laagje wat tandplak is. Meer is het niet. Plakverklikker maakt schadelijke bacteriële plak op de tandoppervlakken zichtbaar en laat de patiënt zien waar beter poetsen en flossen nodig is.

Tandplakverklikkers bevatten een erythrosine kleurstof die geel omzet in kers rood zodat tandplak makkelijk te zien is.

Na het fijn kauwen van zo'n tablet komt er een kleurstof vrij, eritrosine. Deze maakt de plak tijdelijk rood. De tandplak zit bomvol bacteriën en voedselresten, en daar gaat de kleurstof op zitten. Schone tanden zijn glad, die kunnen geen kleur opnemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100